
Att göra egna klämmisar är jättekul! Det är enkelt, miljövänligt och jag vet precis vad mina barn får i sig. Dessutom sparar jag så mycket pengar på att inte köpa färdiggjorda klämmisar från butiken.
När jag skulle göra min första sats var ambitionen hög, alldeles för hög. Det tog timmar, köket var ett bombnedslag och både jag och dottern blev rejält frustrerade. Dessutom var de flesta recept jag hittade, även om de var bra, bara för 1-4 klämmisar. Jag skulle alltså behöva stå och göra detta flera gånger i veckan!
Jag vill göra många, enkla och nyttiga klämmisar på samma gång och sedan frysa in dem.
Många av mina klämmisrecept utgår från frysta ingredienser och jag använder gärna en hel påse frukt eller grönsaker direkt för att slippa ha små skvättar kvar. Jag använder mig så långt jag kan av svenska och ekologiska, både frysta och färska. Se alla recept på egengjorda klämmisar.
Varför göra egna klämmisar istället för att köpa?
Att göra egna klämmisar är mer ekonomiskt än att köpa plus att du vet exakt vad ditt barn fåt i sig. Du kan också göra mer mättande klämmisar, ex. innehåller färdiggjorda grötklämmisar sällan särskilt mycket gröt utan mer fruksaft vilket inte mättar särskilt bra.
Se vilka klämmispåsar föräldrapanelen tycktemest om i vårt Bäst i test klämmispåsar refill.
Är klämmisar dåligt för barnet?
Klämmisar i sig är inte dåligt om de innehåller bra råvaror, men de kan ha en negativ inverkan på barnets ”förhållande till mat”. Vissa sorter som är färdiga innehåller även en hel del fruktsocker vilket, precis som vitt socker, inte är bra i för stor mängd.
Att bara ge mat i puréform och via en klämmis som barnet suger på kan hämma utvecklingen av munmotoriken. Det är viktigt att variera den mat du erbjuder ditt barn, både vad den innehåller men också konsistensen och formen.
Barn behöver också se och känna på vad de äter så om möjligt kläm gärna ut klämmismixen på en sked och servera istället för att låta barnet suga själv.
Att sitta med en klämmis medan resten av familjen äter mat på tallrik är inte jättekul för barn så spara klämmisen till utflykten eller när den verkligen behövs.
Fördelar och nackdelar med klämmisar
Så är klämmisar bra eller dåligt? Det är självklart upp till var och en vad man serverar sitt barn. Själv är jag ett fan av klämmisar så länge jag själv har gjort dem. Nedan ser du för- och nackdelar med klämmisar samt hur du kan minska de negativa aspekterna.
Fördelar med klämmisar
- Enkelt att ta med.
- Perfekt att ha i frysen.
- Kan varieras i massor.
- Med egengjorda klämmisar vet du exakt vad barnet får i sig, de kan underlätta om barnet ex inte gillar grönsaker.
Nackdelar med klämmisar
- Kan hämma barnets munmotorik –> Variera vad barnet får äta, ge både puréer och bitar.
- Barnet får inte kladda, se och utforska maten själv –> Servera klämmisen på sked istället för direkt från påsen.
- Färdiggjorda klämmisar kan innehålla mycket fruktsocker/fruktsaft från koncentrat –> gör egna klämmisar
Vilken är den bästa klämmispåsen?
Hur långt är ett snöre? Jag har använt olika klämmispåsar och alla har varit mer eller mindre bra. De ”klassiska” påsarna, dvs de som liknar de färdigköpta med pip högst upp och öppning i botten, har fungerat väldigt bra för mig. Läs mer om olika påsar under recensioner, Test av återanvändningsbara klämmispåsar.
Hur gör jag egna klämmisar?
För att göra egna klämmisar behöver du:
- Återanvändningsbara klämmispåsar.
- Blender och/eller stavmixer.
- Vanlig köksutrustning för matlagning som kastrull, visp, måttasats och ev. en köksvåg.
- Massa goda ingredienser och några recept.
Du kan göra klämmisar av så gott som allt. Vissa matvaror, som hallon, innehåller frön som kan vara svåra att få rent ur klämmispåsen men ofta är det inget problem.
Hur gör jag matigare klämmisar?
Klämmisar med ex gröt, yoghurt och ren mat är perfekt på utflykten då de mättar bra. I mina yoghurtklämmisar använder jag alltid fet, naturell yoghurt som rysk eller turkisk.
Jag kombinera ofta både frukt, grönsaker och egengjort, järnberikat grötpulver för att få riktigt mättande grötklämmisar.
För rena matklämmisar använd samma ingredienser som när du serverar mat i tallrik men ha lite mer vätska och va mer noga när du mixar allt. Se mättande klämmisrecept. Glöm heller inte att tillsätta en tesked extra fett i klämmisen oavsett vilken typ av klämmis du gör.
Hur fyller man klämmisar?
Beroende på vilken klämmispåse du använder fyller du på den olika. Det finns maskiner som kan hjälpa dig men jag har alltid använt mig av antingen bara en sked eller en spritspåse. De flesta klämmispåsar har dubbla ziplås som är enkla att öppna.
Såhär fyller du en klämmispåse manuellt:
- Sätt på korken på klämmisen och ställ den upp och ner i ett glas.
- Fyll på klämmismixen med en sked eller genom att använda en spritspåse (eller en plastpåse du klippt hål i).
- Fyll klämmispåsen till ca 80%, mixen kommer tryckas ut när du stänger och du behöver också extra utrymme för att kunna frysa klämmisen.
- Stäng ziplocken noga.
Hur länge håller en egengjord klämmis?
En egengjord klämmis håller ca 3 dagar i kylskåp och ca 4 månader i frysen. För att öka hållbarheten tillsätt ex några teskedar citronsaft, det fungerar som konserveringsmedel.
Hur rengör jag klämmispåsen?
Det är väldigt viktigt att rengöra klämmispåsen och locket till klämmisen mycket noggrant så inga bakterier börjar växa. Alla påsar jag har använt kan diskas i maskin men det går lika bra för hand.
Jag har alltid sköljt ur klämmispåsen med hett vatten direkt när dottern ätit klart, då får man bort det värsta. Förslut sedan påsen om du inte kan diska den direkt eller ställa den i diskmaskinen, det gör att eventuella rester inte torkar in lika snabbt.
Diska sedan klämmisen och locket i maskin eller för hand. För att komma åt överallt använd en tandborste. Låt påsen sedan torka utan lock och öppen.
- Skölj ur klämmispåsen och locket noga.
- Om du inte kan diska direkt förslut påsen så eventuella rester inte torkar in.
- Diska så snart som möjligt.
- Öppna upp klämmispåsen så den torkar ordentligt.