Bäst i test barntallrikar med sugpropp

Bäst i test barntallrikar med sugpropp & matta:

Äntligen dags för bebisen att börja med riktig mat, och självklart vill du ha en fin, hållbar och säker skål att lägga maten i. Det stora ”problemet” för många är att det ofta är väldigt rolig att kasta, vända, snurra och stöka med tallriken, något som resulterar i sanering av barn samt hela köket. Så vilken tallrik sitter fast bäst? Föräldragruppen testar både barntallrikar med sugpropp och tallrikar på/med silikonmatta.  

Här hittar du fler Bäst-i-test av barnmatsprodukter.

Just nu pågår test av  barntallrikar som fäster på/med mattor, resultat kommer inom kort. 

Denna sida innehåller annonslänkar. Länkarna påverkar inte informationen eller omdömen som är skriven på sidan.

Tallrik med sugpropp, finns det någon som faktiskt fungerar?

Ja, det finns det! Barnmatstallrikar med sugpropp, eller mattor med fästfunktion, funkar utmärkt men det finns några saker att tänka på:

 • Vilket underlag försöker du fästa tallriken mot?
 • Har du rengjort underlaget?
 • Vad är syftet med sugpropp, att tallriken står stadigt eller att barnet inte kan kasta iväg den?

Barntallrik med flera fack, bra eller dåligt?

Flera tallrikar i testet har fack för att dela upp barnets mat vilket ser fint ut men frågan är om det är bra?

Många dietister rekommenderar inte tallrikar med flera fack eftersom det kan hämma ditt barn från att prova nya saker. Att blanda olika smaker är något vi vuxna gör hela tiden och det är därför bra att uppmuntra barn att göra desamma. 

Å andra sidan är det väldigt smidigt att dela upp maten om du är osäker på en ny smak. Det kan ta upp till 10 gånger innan något nytt uppskattas och har du då ”förstört” resten av maten med det nya kanske barnet inte äter alls istället för att äta delar. 

Så svaret på frågan om det är bra eller dåligt med en uppdelad tallrik är varken eller. Vi har alltid gett all mat på samma tallrik och för oss har det fungerat jättebra. Men prova dig fram, alla är olika. 

Hur genomfördes testet

Till hjälp i testen av barntallrikar har jag haft flera härliga föräldrar med barn mellan 0,5-2 år. Vi har testat de olika tallrikarna under några veckors tid och undersökt följande egenskaper:

 • Fästförmåga
  Hur bra fäster tallrikarna/mattorna på olika underlag? Kan starka små händer få loss produkterna enkelt, efter en stund eller inte alls?
 • Storlek, design & tillbehör
  Hur ser tallrikarna ut? Är de enkla att skopa upp från? Finns det bra tillbehör som ex lock?
 • Material
  Hur och var tillverkas tallrikarna? Hur kontrolleras de för att inte avge farliga ämnen? Är de återvinningsbara? Fungerar de i mikron? Vi har kontaktat företagen och i de fall vi inte har fått svar har vi utgått från den information som finns tillgänglig på respektive hemsida. 
 • Pris
  Vi tog endast hänsyn till ordinarie pris, både vid köp av endast tallrik samt eventuella paketpris med andra tillbehör. Tillfälliga rabatter eller utförsäljningar bedömdes inte.
 • Rengöring & hållbarhet
  Är tallrikarna lätta att rengöra, både för hand och i maskin? Luktar de något efter rengöring och blir de missfärgade av olika ingredienser?
Varje del bedömdes ge mellan 1-5 stjärnor, där 5 är högsta poängen och snittet av de fem delarna är resultatet som visas. 
 
(Detta test genomfördes september-november 2021 och priser samt design kan därför sedan dess ha förändrats)

Bäst i test barntallrik med sugpropp

Barntallrik ekologisk sugpropp

Summerville Organic bambutallrik

Ekologisk barnmatstallrik som kommer som set med en sked. Bra tillverkningsprocess och material, sitter fast på olika underlag. Kan ej diskas i maskin eller användas i mikron.

4.4/5
Barntallrik silikon med sugpropp

Done By Deer tallrik med sugpropp

Söt design i flera färger och utformningar. Barnen gillar djuren och föräldrarna är tacksamma för bra fästförmåga och enkel rengöring. 100% silikon som tål maskin och mikro.

4.4/5
Barntallrik med fack sugpropp

Everyday Baby tallrik med sugpropp

Snygg design, enkel att rengöra och ganska svår för barnen att få loss om underlaget är rätt. 100% silikon och flera olika färger.

4.3/5
Barntallrik melamin med sugpropp

Rätt Start tallrik med sugpropp

Gulliga mönster med bla Mumin och sagor från Elsa Beskow. Jättefina set med tallrik, skål och mugg. Fäster bäst på släta ytor men ändå lätt att få bort även för små barn.

3.7/5
Barntallrik med sugpropp

Bambino Stay Put! tallrik med sugpropp

Lägsta pris i testet och sitter helt ok på plats. Finns i olika färger och har två nivåer vilket gör det lite enklare att skopa upp maten. Fäster bra på släta ytor men inte på mer strukturerade som trä.

3.6/5
3.6/5

Bambino Stay Put!

 • Fästfunktion
  Att fästa tallriken på släta, rena underlag går fint men kräver att det är nästan kliniskt rent. Att använda lite fukt under fästringen underlättar mycket. Tallriken fäster dåligt på strukturerade underlag som träbord och lite äldre barn hittade snabbt flärpen på sidan och fick loss tallriken.  
  Betyg: 2/5
 • Storlek, design & tillbehör
  En skål som gott och väl rymmer en portion mat både för små och stora barn. Enkel design med två nivåer som gör att det finns ett kant att skopa upp maten mot. Lite tråkig men fyller sin funktion. 
  Betyg: 3/5
 • Material
  Tillverkad i polypropen (PP) och fri från PVC, BPA och ftalater. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  99 kr
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen är enkel att rengöra och behåller färg och form bra.  
  Betyg: 4/5
3.7/5

Rätt start

 • Fästfunktion
  Att fästa tallriken på släta, rena underlag går fint men skålen är väldigt enkel för barnen att pilla loss. Den fäster även på träbord men förlorar snabbt vakuumet och lossnar. Plus att skålen är hållbar när den får en flygtur. 
  Betyg: 2/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Enkel och bra skål som finns i flera olika mönster. Fina set med ex Mumin eller bilder från Elsa Beskowsagor. Skålar, tallrikar och mugg finns vilket är en perfekt dopgåva. 
  Betyg: 4/5
 • Material
  Skålen är tillverkad av melamin och fästringen av silikon. Fri från BPA, PVC och ftalater. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  Från 99 kr beroende på design.
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen tål maskindisk upp till 45°C och användning i mikro, dock ej på högsta effekt. Blir något blekt i färgerna efter mycket användning. 
  Betyg: 3,5/5
4.3/5

Everyday Baby

 • Fästfunktion
  Tallriken fäster bra på rena, släta ytor. Flärpen som man tar bort den med bör placeras bort från barnet annars drar de gärna i den och lossar tallriken. Strukturerade ytor som trä var en utmaning och tallriken förlorade fästet efter en stund. 
  Betyg: 3,5/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Bra storlek, 183 x 30 mm, med fyra fack att dela upp maten i. Flera olika snygga pastellfärger och enkel att skopa upp maten ur. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  Tillverkad i 100% silikon, fri från BPA, BDF, BPS och ftalater. 
  Betyg: 5/5
 • Pris
  195 kr
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen är enkel att rengöra i diskmaskin och tål även att kokas eller ångsterilisera. Den tappar varken form eller färg och upplevs inte dra åt sig lukt. Kan kännas lite oljig efter ett antal användningar.  
  Betyg: 4/5
4.4/5

Done by Deer

 • Fästfunktion
  Fäster riktigt bra på olika underlag och ett stort plus är att flärpen man lossar tallriken med är lite gömt så barnet inte ser den. Går att loss om barnet verkligen försöker.  Behåller fästfunktionen bra även efter flera maskindiskningar. 
  Betyg: 4/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Rolig design med allt från elefanter till fiskar och krokodiler. Flera jordiga och diskreta färger. Tallrikarna finns med eller utan fack beroende på design och barnen gillar djurformen.  
  Betyg: 5/5
 • Material
  100% silikon, livsmedelsgodkänd och fri från BPA och andra skadliga ämnen.
  Betyg: 4/5
 • Pris
  Från 179 kr beroende på design.
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  100% silikon som tål maskindisk och mikrovågsugn. Skålen är enkel att rengöra och behåller färg och form bra.
  Betyg: 5/5
4.4/5

Summerville Organic

 • Fästfunktion
  Skålen fäster bra på de flesta rena underlag, även mer strukturerade som trä. Flärpen tallriken tas loss med placeras med fördel bort från barnet eller under ett av ”öronen”. Många barn kunde få loss tallriken men det krävdes lite vilja.  
  Betyg: 4/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Skålen sälj som ett matset tillsammans med en matchande sked. Det finns olika gulliga former och små fack för ex sås eller frukt vilket uppskattades. Barnen gillar sin ”djurskål” och skeden var greppvänlig. Stort plus att det är en ekologisk och hållbar produkt. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  Fritt från BPA, BPS, PVC, bly och ftalater och med hållbar, FSC-märkt bambu. Livsmedelsgodkänt beläggning samt silikon. Även förpackning av återvunnet material. 
  Betyg: 5/5
 • Pris
  Från 279 kr
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen ska diskas för hand och gärna torkas torr vilket upplevs lite opraktiskt som småbarnsförälder. Men den är enkel att rengöra och håller färgen bra utan att dra åt sig smak eller färg. 
  Betyg: 4/5