Bäst i test barntallrikar med sugpropp

Bäst i test barntallrikar med sugpropp & matta:

Äntligen dags för bebisen att börja med riktig mat, och självklart vill du ha en fin, hållbar och säker skål att lägga maten i. Det stora ”problemet” för många är att det ofta är väldigt rolig att kasta, vända, snurra och stöka med tallriken, något som resulterar i sanering av barn samt hela köket. Så vilken tallrik sitter fast bäst? Föräldragruppen testar både barntallrikar med sugpropp och tallrikar på/med silikonmatta.  

Här hittar du fler Bäst-i-test av barnmatsprodukter.

Denna sida innehåller annonslänkar. Länkarna påverkar inte informationen eller omdömen som är skriven på sidan.

Tallrik med sugpropp, finns det någon som faktiskt fungerar?

Ja, det finns det! Barnmatstallrikar med sugpropp, eller mattor med fästfunktion, funkar utmärkt men det finns några saker att tänka på:

 • Vilket underlag försöker du fästa tallriken mot?
 • Har du rengjort underlaget?
 • Vad är syftet med sugpropp, att tallriken står stadigt eller att barnet inte kan kasta iväg den?

Barntallrik med flera fack, bra eller dåligt?

Flera tallrikar i testet har fack för att dela upp barnets mat vilket ser fint ut men frågan är om det är bra?

Många dietister rekommenderar inte tallrikar med flera fack eftersom det kan hämma ditt barn från att prova nya saker. Att blanda olika smaker är något vi vuxna gör hela tiden och det är därför bra att uppmuntra barn att göra desamma. 

Å andra sidan är det väldigt smidigt att dela upp maten om du är osäker på en ny smak. Det kan ta upp till 10 gånger innan något nytt uppskattas och har du då ”förstört” resten av maten med det nya kanske barnet inte äter alls istället för att äta delar. 

Så svaret på frågan om det är bra eller dåligt med en uppdelad tallrik är varken eller. Vi har alltid gett all mat på samma tallrik och för oss har det fungerat jättebra. Men prova dig fram, alla är olika. 

Hur genomfördes testet

Till hjälp i testen av barntallrikar har jag haft flera härliga föräldrar med barn mellan 0,5-2 år. Vi har testat de olika tallrikarna under några veckors tid och undersökt följande egenskaper:

 • Fästförmåga
  Hur bra fäster tallrikarna/mattorna på olika underlag? Kan starka små händer få loss produkterna enkelt, efter en stund eller inte alls?
 • Storlek, design & tillbehör
  Hur ser tallrikarna ut? Är de enkla att skopa upp från? Finns det bra tillbehör som ex lock?
 • Material
  Hur och var tillverkas tallrikarna? Hur kontrolleras de för att inte avge farliga ämnen? Är de återvinningsbara? Fungerar de i mikron? Vi har kontaktat företagen och i de fall vi inte har fått svar har vi utgått från den information som finns tillgänglig på respektive hemsida. 
 • Pris
  Vi tog endast hänsyn till ordinarie pris, både vid köp av endast tallrik samt eventuella paketpris med andra tillbehör. Tillfälliga rabatter eller utförsäljningar bedömdes inte.
 • Rengöring & hållbarhet
  Är tallrikarna lätta att rengöra, både för hand och i maskin? Luktar de något efter rengöring och blir de missfärgade av olika ingredienser?
Varje del bedömdes ge mellan 1-5 stjärnor, där 5 är högsta poängen och snittet av de fem delarna är resultatet som visas. 
 
(Detta test genomfördes september-november 2021 och priser samt design kan därför sedan dess ha förändrats)

Bäst i test barntallrik med sugpropp

Barntallrik ekologisk sugpropp

Summerville Organic bambutallrik

Ekologisk barnmatstallrik som kommer som set med en sked. Bra tillverkningsprocess och material, sitter fast på olika underlag. Kan ej diskas i maskin eller användas i mikron.

4.4/5
Barntallrik silikon med sugpropp

Done By Deer tallrik med sugpropp

Söt design i flera färger och utformningar. Barnen gillar djuren och föräldrarna är tacksamma för bra fästförmåga och enkel rengöring. 100% silikon som tål maskin och mikro.

4.4/5
Barntallrik med fack sugpropp

Everyday Baby tallrik med sugpropp

Snygg design, enkel att rengöra och ganska svår för barnen att få loss om underlaget är rätt. 100% silikon och flera olika färger.

4.3/5
Barntallrik melamin med sugpropp

Rätt Start tallrik med sugpropp

Gulliga mönster med bla Mumin och sagor från Elsa Beskow. Jättefina set med tallrik, skål och mugg. Fäster bäst på släta ytor men ändå lätt att få bort även för små barn.

3.7/5
Barntallrik med sugpropp

Bambino Stay Put! tallrik med sugpropp

Lägsta pris i testet och sitter helt ok på plats. Finns i olika färger och har två nivåer vilket gör det lite enklare att skopa upp maten. Fäster bra på släta ytor men inte på mer strukturerade som trä.

3.6/5
3.6/5

Bambino Stay Put!

 • Fästfunktion
  Att fästa tallriken på släta, rena underlag går fint men kräver att det är nästan kliniskt rent. Att använda lite fukt under fästringen underlättar mycket. Tallriken fäster dåligt på strukturerade underlag som träbord och lite äldre barn hittade snabbt flärpen på sidan och fick loss tallriken.  
  Betyg: 2/5
 • Storlek, design & tillbehör
  En skål som gott och väl rymmer en portion mat både för små och stora barn. Enkel design med två nivåer som gör att det finns ett kant att skopa upp maten mot. Lite tråkig men fyller sin funktion. 
  Betyg: 3/5
 • Material
  Tillverkad i polypropen (PP) och fri från PVC, BPA och ftalater. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  99 kr
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen är enkel att rengöra och behåller färg och form bra.  
  Betyg: 4/5
3.7/5

Rätt start

 • Fästfunktion
  Att fästa tallriken på släta, rena underlag går fint men skålen är väldigt enkel för barnen att pilla loss. Den fäster även på träbord men förlorar snabbt vakuumet och lossnar. Plus att skålen är hållbar när den får en flygtur. 
  Betyg: 2/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Enkel och bra skål som finns i flera olika mönster. Fina set med ex Mumin eller bilder från Elsa Beskowsagor. Skålar, tallrikar och mugg finns vilket är en perfekt dopgåva. 
  Betyg: 4/5
 • Material
  Skålen är tillverkad av melamin och fästringen av silikon. Fri från BPA, PVC och ftalater. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  Från 99 kr beroende på design.
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen tål maskindisk upp till 45°C och användning i mikro, dock ej på högsta effekt. Blir något blekt i färgerna efter mycket användning. 
  Betyg: 3,5/5
4.3/5

Everyday Baby

 • Fästfunktion
  Tallriken fäster bra på rena, släta ytor. Flärpen som man tar bort den med bör placeras bort från barnet annars drar de gärna i den och lossar tallriken. Strukturerade ytor som trä var en utmaning och tallriken förlorade fästet efter en stund. 
  Betyg: 3,5/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Bra storlek, 183 x 30 mm, med fyra fack att dela upp maten i. Flera olika snygga pastellfärger och enkel att skopa upp maten ur. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  Tillverkad i 100% silikon, fri från BPA, BDF, BPS och ftalater. 
  Betyg: 5/5
 • Pris
  195 kr
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen är enkel att rengöra i diskmaskin och tål även att kokas eller ångsterilisera. Den tappar varken form eller färg och upplevs inte dra åt sig lukt. Kan kännas lite oljig efter ett antal användningar.  
  Betyg: 4/5
4.4/5

Done by Deer

 • Fästfunktion
  Fäster riktigt bra på olika underlag och ett stort plus är att flärpen man lossar tallriken med är lite gömt så barnet inte ser den. Går att loss om barnet verkligen försöker.  Behåller fästfunktionen bra även efter flera maskindiskningar. 
  Betyg: 4/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Rolig design med allt från elefanter till fiskar och krokodiler. Flera jordiga och diskreta färger. Tallrikarna finns med eller utan fack beroende på design och barnen gillar djurformen.  
  Betyg: 5/5
 • Material
  100% silikon, livsmedelsgodkänd och fri från BPA och andra skadliga ämnen.
  Betyg: 4/5
 • Pris
  Från 179 kr beroende på design.
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  100% silikon som tål maskindisk och mikrovågsugn. Skålen är enkel att rengöra och behåller färg och form bra.
  Betyg: 5/5
4.4/5

Summerville Organic

 • Fästfunktion
  Skålen fäster bra på de flesta rena underlag, även mer strukturerade som trä. Flärpen tallriken tas loss med placeras med fördel bort från barnet eller under ett av ”öronen”. Många barn kunde få loss tallriken men det krävdes lite vilja.  
  Betyg: 4/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Skålen sälj som ett matset tillsammans med en matchande sked. Det finns olika gulliga former och små fack för ex sås eller frukt vilket uppskattades. Barnen gillar sin ”djurskål” och skeden var greppvänlig. Stort plus att det är en ekologisk och hållbar produkt. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  Fritt från BPA, BPS, PVC, bly och ftalater och med hållbar, FSC-märkt bambu. Livsmedelsgodkänt beläggning samt silikon. Även förpackning av återvunnet material. 
  Betyg: 5/5
 • Pris
  Från 279 kr
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen ska diskas för hand och gärna torkas torr vilket upplevs lite opraktiskt som småbarnsförälder. Men den är enkel att rengöra och håller färgen bra utan att dra åt sig smak eller färg. 
  Betyg: 4/5

Bäst i test barntallrik med underlägg

Flera av tallrikarna med matta satt extremt bra när barn och vuxna försökte lyfta dem rakt upp eller dra dem åt sidan. Alla hade dock gemensamt att om mattkanten pillades upp så släppte de direkt. Vi har därför fokuserat på, förutom fästförmåga, hur enkla tallrikarna var att äta ur, rengöring och tillbehör. 

Bäst i test barntallrik som sitter fast med matta

Virgel tallrik som sitter fast

Virgel barntallrik med matta

Riktigt bra fästförmåga på flera olika underlag. Snygga färger och den mest prisvärda barntallriken med matta i testet.

4.6/5
Pufz tallrik som sitter fast

Pufz barntallrik med underlägg

Fin design och riktigt bra fästförmåga på olika underlag. Tar lite för mycket plats i diskmaskinen men enkel att rengöra för hand.

4.4/5
Twistshake tallrik som sitter fast

Twistshake Click-Mat mini

Massa olika färger samt olika passande skålar och tallrikar. Vi älskar alla valmöjligheter. Avtagbar skål underlättar rengöring i diskmaskin. Helt ok fästförmåga på släta underlag.

4/5
Barntallrik med matta

Rice barntallrik med matta

Gullig design och liten, smidig matta. Enkel att förvara hängande på en krok men hålet var lite för spännande att pilla på så mattan lossades snabbast av alla.

4/5
Barntallrik silikon sugpropp

Stokke Ezpz barntallrik med matta

Diskret och fäster mycket bra på olika underlag. Något små skålar så passar bäst för yngre barn som äter mindre. Lite för dyr i jämförelse med de andra skålarna.

3.8/5
4.4/5

Pufz barntallrik med underlägg

 • Fästfunktion
  Extremt bra fästförmåga på alla möjliga olika underlag, även de som inte är helt släta. Fäster utan att väta undersidan och sitter så att hela bord lyfter om man försöker lyfta av den. Dock släpper den direkt om barnet lyfter upp kanten på silikonmattan. 
  Betyg: 5/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Dova fina, pastellfärger och mönster på mattan i form av bestick, olika maträtter och markering för var glaset ska stå. Praktisk uppdelning med olika fack för ex grönsaker, sås, osv. Mattan passar brickorna till flera olika barnstolar utan problem. Lite djupa hörn där barnen ibland hade lite svårt att komma åt. Storlek: 21 x 38 cm.  
  Betyg: 4/5
 • Material
  100% silikon, fri från BPA, PVC och ftalater. 
  Betyg: 5/5
 • Pris
  Från 199 kr.
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen tål maskindisk och användning i mikro, ugn och frys. Den håller färg och form bra och tappar inte fästförmågan. En nackdel att den är stor och tar upp mycket plats i diskmaskinen. 
  Betyg: 4/5
3.8/5

Stokke Ezpz underlägg med tallrik

 • Fästfunktion
  Väldigt bra fästförmåga på alla möjliga olika underlag, även de som inte är helt släta. Fäster lite bättre med fuktad undersida. Dock släpper den direkt om barnet lyfter upp kanten på silikonmattan. 
  Betyg: 4/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Diskreta färger och enkel design med två små skålar. Underlägget är framtaget särskilt för Stokke Clikk stol men passar även andra barnstolar eller direkt på bordet. Skålarna är väldigt små vilket inte passar lika bra för äldre barn som äter mer. Rundade kanter som gör det lätt att sleva upp mat. Storlek: 33,6 x 13,8 cm.  
  Betyg: 4/5
 • Material
  100% silikon, fri från BPA, BPS, BPF, bly och ftalater. 
  Betyg: 5/5
 • Pris
  Från 299 kr.
  Betyg: 2/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen tål maskindisk och användning i mikro. Den håller färg och form bra och tappar inte fästförmågan. 
  Betyg: 4/5
4/5

Twistshake barntallrik Click-Mat Mini 

 • Fästfunktion
  Helt ok fästförmåga på släta underlag men mindre bra om det är lite struktur ex trä. Att fukta undersidan kan stärka greppet något. Tallriken vrids på plats på mattan och sitter bra.
  Betyg: 4/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Flera härliga färger så lätt att hitta sin favorit. Tallriken är avtagbar och finns i olika modeller samt har lock vilket uppskattas. Undersidan har en antiglidfunktion och kan användas även utan silikonmattan. Mattan finns i olika storlekar och den mindre är den som passar barnstolar.  Storlek: 31 x 17 cm.  
  Betyg: 4/5
 • Material
  Mattan: Livsmedelsgodkänd silikon, fri från BPA.
  Tallrik: PP- och TPE-plast. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  Från 225 kr.
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen tål maskindisk på övre facket och användning i mikro. Den håller färg och form bra och tappar inte fästförmågan. Även mattan kan diskas i maskin men ska inte användas i mikron. Stort plus att skålen är avtagbar vilket gör att den tar upp lite plats i maskinen. 
  Betyg: 4/5
4.6/5

Virgel barntallrik med matta

 • Fästfunktion
  Precis som de andra mattorna släpper den om man pillar upp kanten men annars riktigt bra fästförmåga på flera olika underlag, även strukturerade.
  Betyg: 5/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Flera färgglada färger, barnen tyckte det såg ut som en groda vilket uppskattades. Facken är bra för att dela upp maten men ”hörnen” va ibland lite svåra att få maten ur. Storlek: 27,5 x 19,8 cm.  
  Betyg: 4/5
 • Material
  Livsmedelsgodkänd silikon, fri från hälsofarliga ämnen och återvinningsbar. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  Från 129 kr.
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen tål maskindisk och håller färg och form bra. Den tappar inte fästförmågan. En nackdel att den är stor och tar upp mycket plats i diskmaskinen så vi föredrar att handdiska.  
  Betyg: 4/5
4/5

Rice barntallrik med silikonunderlägg

 • Fästfunktion
  Fäster bra på släta underlag men något sämre om det finns lite struktur. Använd gärna lite fukt under för ännu bättre fästning. Lossnar liksom andra mattor direkt om man lyfter på kanten. 
  Betyg: 3/5
 • Storlek, design & tillbehör
  Gullig design med havsdjur som val och krabba. Härliga färger och två fack för att dela upp maten. Mattan är ganska liten vilket gör att den passar de flesta barnamtsstolar. Litet hål i ena hörnet gör det smidigt att hänga upp den för förvaring. Storlek: 20 x 28 cm. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  100% livsmedelsgodkänd silikon.
  Betyg: 4/5
 • Pris
  Från 189 kr. 
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skålen tål maskindisk och kan användas i mikron. Enkel att diska för hand och behåller färg och form bra.  
  Betyg: 4/5