
Vad är laktos?
Laktos är en kolhydrat som finns naturligt i alla sorters mjölk, både från djur och människa. Laktos, eller mjölksocker, finns i alla sorters mjölkprodukter som grädde, yoghurt och fil.
Vad är laktosintolerans?
Att vara laktosintolerant betyder att kroppen inte på en normalt sätt kan bryta ner laktos. Vanligen sker detta i tunntarmen men är man intolerant saknas en enzym, laktas, och laktosen förs då vidare till tjocktarmen där nedbrytning sker. Eftersom detta inte ska ske här bildas gaser som kan ge magknip, diarré och en känsla av att vara uppblåst.
Ca 70% av världens befolkning är laktosintoleranta, så många att det inte anses vara en sjukdom utan helt naturligt. Här i Norden har vi utvecklat större tolerans, och konsumerar mer laktosprodukter, vilket gör att intolerans kan bli besvärligt i vardagen.
Det finns tre former av laktosintolerans:
- Primär laktosintolerans
- Sekundär/tillfällig laktosintolerans
- Medfödd/ärftlig laktosintolernas
Primär laktosintolerans
De flesta människor i världen har primär laktosintolerans vilket betyder att kroppen har kunnat hantera laktos men med åldern slutat. Kroppen har slutat eller minskat enzymet laktas som bryter ner laktos i tarmen vilket leder till obehag när personen äter mjölkprodukter. Detta är klassisk laktosintolerans och den variant de flesta talar om.
Sekundär laktosintolerans
Sekundär, falsk eller tillfällig laktosintolerans kan uppstå om tunntarmen skadas. Detta tillstånd är övergående om grundorsaken till tarmskadan behandlas.
Några saker som kan orsaka sekundär laktosintolerans är inflammationer i tarmen, parasiter eller obehandlad celiaki. Läs mer om gluten och celiaki hos barn.
Medfödd/ärftlig laktosintolerans
Detta tillstånd är mycket ovanligt och innebär att kroppen direkt vid födseln inte kan bryta ner laktas. Orsaken är en genmutation och ofta upptäcks detta snabbt då barnet får vattentunna diarréer matning.
Tecken på laktosintolerans och mjölkproteinallergi hos barn
Laktosintolerans hos små barn är mycket ovanligt eftersom kroppen är gjord för att initialt dricka bröstmjölk som innehåller mycket laktos. Men alla fungerar olika och det är mycket viktigt att ta ditt barns besvär på allvar.
Symptom vid laktosintolerans barn
Diarré
Buksmärtor
Illamående
Mycket gaser
Spänd mage
Symptom mjölkproteinallergi barn
Kolik
Svullen/uppblåst mage
Diarré eller förstoppning
Utslag/eksem/hudpåverkan
Blodigt bajs
Svullnad i ansiktet/ögon/läppar
Andningsbesvär
Vad är skillnaden mellan laktos och mjölkprotein?
Laktos är som tidigare nämnt en kolhydrat medan mjölkprotein är en protein. Allergi mot mjölkprotein ger samma symptom som andra allergier exempelvis:
- Eksem
- Kräkningar
- Förstoppning
- Andningssvårigheter
Det är viktigt att skilja på laktosintolerans och mjölkproteinallergi eftersom laktosintoleransen kan hanteras med olika preparat eller genom att äta laktosfria mjölkprodukter. Mjölkproteinallergin är obotlig och kräver en helt mjölkfri kost. Även laktosfria produkter innehåller mjölkprotein liksom många hel-och halvfabrikat.
Hos barn som har mjölkproteinallergi finns goda chanser att allergin ”växer bort”. Ca 0,5-1% av alla barn har mjölkproteinallergi, men endast 0,-0,2% av den vuxna befolkningen.
När kan man börja ge barn mjölk?
Att använda mjölkprodukter i bebis/barnmat är inga problem alls och du kan börja göra det när du börjar laga barnmat. var däremot uppmärksam på hur ditt barn reagerar och backa eller ändra om barnet visar tecken på obehag.
Det är däremot inte rekommenderat att ge barn mjölk som måltidsdryck innan de har fyllt 1 år. Detta är inte för att mjölk är farligt utan för att den, förhållandevis, är ganska näringsfattigt och snabbt mättar vilket kan göra att barnet äter mindre och missar massa viktiga näringsämnen.
Är mjölk nyttigt eller onyttigt?
Precis som nästan alla livsmedel har mjölk både fördelar och nackdelar. Mjölk är rikt på bra näringsämnen som vitamin B12, kalcium och protein samt är ofta berikad med D-vitamin. O andra sidan är mjölk en ganska söt dryck och innehåller till största del mättat fett som kan vara negativt för kroppen och leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.
Forskning har visat att syrade mjölkprodukter kan ha en skyddande effekt mot bland annat stroke och bröstcancer samt att mjölk kan påverka minnet positivt. Däremot är kan överdrivet mjölkintag, till skillnad mot vad många tror, ge svagare ben och leda till benskörhet.
Så svaret på frågan om mjölk är nyttigt eller onyttigt är därför oklar. Lagom mängd av mjölkprodukter, allt från ren mjölk till yoghurt och ost, är, precis som det mesta, ingen fara enligt dagens forskning.
Är mjölk förstoppande?
Mjölk kan vara förstoppande i för stor mängd och det är bra att inte överdriva rent mjölkintag för små barn eftersom deras ”stora mängd” är betydligt mindre än för en vuxen. Mjölk i andra former, exempelvis fil och yoghurt, är skonsammare och mindre hämmande för den lilla magen.
Ingredienser istället för mjölkprodukter
Idag finns en mängd ersättare för för mjölkprodukter så som:
- Havremjölk
- Sojamjölk
- Risdryck
- Mandelmjölk
- Kokosmjölk
Många produkter är berikade med exempelvis vitamin D vilket är super för kroppen. Läs bara noga så det inte är för mycket tillsatt socker vilket är vanligt, särskilt i olika nöt-och mandeldrycker.
Alla recept på sidan kan ofta göras laktos- och mjölkproteinfria. Här hittar du specifikt goda recept på laktosfri barnmat.
Laktosfri/mjölkfri barngröt
Idag finns många mjölk/laktosfri köpealternativ på gröt och välling för barn. Självklart tycker jag personligen att det är roligare, enklare och billigare att göra egen gröt. Spana in receptet på mjölkfri gröt här, den är även vegetarisk och järnberikad och smakar jättegott!
Laktosfri/mjölkfri barnmat
Alla recept på sidan kan enkelt göras utan mjölkprodukter. Ersätt de mjölkbaserade varorna med något av ovanstående alternativ så alla magar, både stora och små, håller sig glada och mätta. Till receptsamlingen.