Smakportioner & Barnmat

Laga egen barnmat

Smakportioner och smaksensationer från 4 månader

När kan man börja med smakportioner/smaksensationer?

När din bebis blivit 4 månader kan du börja ge smaksensationer. Att inte ge för mycket eller börja ge bebisen mat för tidigt är viktigt för att tarmarna ska hinna utvecklas tillräckligt mycket. I den här åldern är det just en sensation, alltså inte en full portion utan lite lite för att känna på nya smaker.  

Hur ofta och hur mycket mat kan jag ge min 4 månader bebis?

Smaksensationer kan initialt vara att bebisen får slicka på ditt finger som du doppat i någon mat, ex mosad potatis. Är bebisen väldigt nyfiken kan det vara svårt att låta bli att ge för mycket, utgå från max 1 kryddmått för att inte överdriva och riskera att ditt barn får ont i magen.

Smakproven ska inte konkurrera med amning/ersättning utan är till för att vänja bebisen vid nya smaker och konsistenser samt för att träna tungans motorik. 

Märker du att bebisen blir hård eller lös i magen så backa lite och ge antingen mindre smakprover eller avvakta någon vecka tills magen är stabil igen. Alla barn är olika så anpassa efter vad som passar er och rådgör alltid med BVC om du tycker att något inte är som det ska. 

Göra smakportioner till bebis

Att börja göra egen bebismat kan kännas svårt men det är enkelt och väldigt smidigt. Se recept på barnmat/smakportioner som passar från 4 månader.

Koka den valda ingrediensen mjuk och mosa/mixa sedan till en puré. Vill du bevara fler nyttiga ämnen kan du även ångkoka maten och sen mosa den. Blanda purén med lite fett ex. bröstmjölk, kokosmjölk, rapsolja, osv eller vatten för att få en bra konsistens. 

Vad kan jag ge som smakportion/smaksensation?

Alla barn har olika preferens men människan gillar generellt sett söta smaker. Det kan därför vara bra att börja med smaker som inte är för söta för att vänja bebisen vid alla sorters smaker. 

Icke söta smakportioner

  • Broccoli
  • Potatis
  • Avokado
  • Morot
  • Kålrot
  • Sötpotatis
  • Ärtor
  • Blomkål
  • Bönor
  • Ris (mosat)

Söta smakportioner

  • Äpple
  • Päron
  • Banan
  • Jordnötssmör utan bitar
  • Majs
  • Olika sorters bär
  • Plommon
  • Aprikos

Tips!

Blanda gärna ut smakproverna med bröstmjölk eller ersättning, det är en smak bebisen känner igen och kan göra det enklare att introducera den nya maten. 

Hur förvarar jag barnmaten/smakportionerna?

Så gott som allt du har gjort pué av till din bebis går att frysa in. Grönsaker, rofrukter och bär påverkar inte nämnvärt men potatis kan få en lite annan konsistens som inte är så uppskattad.

Använd en form för istärningar så har du en bra storlek på portion och behöver inte kasta eventuella rester. Det går också bra att lägga ut matskedsstora kluttar på ett bakplåtspapper, frysa dem och sedan lägga i en påse för enkel förvaring. 

När ska jag börja ge min bebis gluten?

Råden från livsmedelsverket är att introducera gluten långsamt, börja tidigast när barnet är 4 månader och senast när det är 12 månader gammalt. 

Smörgåsrån bakade på vete eller en liten bit vitt bröd brukar vara en bra början då de smälter lätt i munnen. Andra enkla livsmedel med gluten som passar för att vänja bebisar vid att äta mat är välling och gröt, ge en liten sked några gånger i veckan och öka sedan långsamt. Läs mer i artikeln Glutenfri barnmat & glutenintolerans hos barn

När kan man börja ge mjölk till bebisen/barnet?

Att ge mjölkprodukter till barn under ett år är inte farligt men rekommenderas inte i större mängd. En anledning är att kalcium, som finns mycket i mjölk, kan hämma järnupptaget och järn är något bebisar behöver mycket av, läs mer om barns järnbehov

Mjölkprodukter är också väldigt mättande och risken finns att ditt barn bli mätt snabbt och därför inte äter annat som innehåller mer vitaminer och mineraler kroppen behöver. Men det är helt ok att servera en mjölkbaserad sås eller ha en klick smör i gröten då och då. 

Om din bebis får ont i magen eller ändrad avföring efter att den fått mjölk kan det vara en varning för laktosintolerans, läs mer om barn och laktosintolerans.

Räkor, jordnötter, ägg och vanliga allergener

Vissa livsmedel som ex räkor, ägg och jordnötter, kan vara känsligare än andra. Många är överkänsliga eller allergiska och det kan kännas obehagligt att ge till små barn och inte veta hur reaktionen kommer bli. 

Börja med en liten mängd, gärna i ren form för att inte förväxla med annat, se om barnet reagerar och öka sedan om allt går bra. 

Tecken på överkänslighet och/eller allergi kan vara:

  • Rodnad/utslag på huden
  • Kliande ögon
  • Svullnad
  • Magbesvär som kräkningar, diarré, och förstoppning
  • Luftvägsbesvär

Tala alltid med BVC om du misstänker att ditt barn är allergisk eller överkänslig mot något livsmedel. 

Smakportioner från 6 månader

Forskning har visat att barn från 6 månaders ålder behöver mer järn än vad bröstmjölk och ersättning kan ge, läs mer om bebisars järnbehov här. Det är därför nu det är viktigt att börja ge ditt barn mer regelbundna smakportioner. Det betyder inte att du ska sluta amma eller ge ersättning utan att barnet helt enkelt behöver lite mer mat i sin dagliga kost. 

Hur mycket protein, fett och kolhydrater behöver en bebis?

Ett litet barn som växer har ett stort energibehov men hur den energin fördelas mellan protein, kolhydrater och fett ser lite annorlunda ut än för en vuxen person. 

Ett enkelt sätt att tänka när du gör egen barnmat för barn mellan 6-12 månader är ratio:

  • Protein: ca 15%
  • Kolhydrater: ca 50%
  • Fett: ca 35%

Fördelningen behöver inte vara exakt på grammet men är en bra uppskattning. 

När barnet når förskoleåldern, dvs från ca 1,5 år och upp till 5 år ändras behovet något, proteinbehovet ökar lite och fettbehovet minskar något:

  • Protein: ca 20%
  • Kolhydrater: ca 50%
  • Fett: ca 30%
Igen är det inte exakt på grammet och behovet kan se olika ut för olika barn. Det är sällan ett barn får i sig för lite protein, snarare att många är rädda för att ge för mycket fett och kolhydrater eftersom vi på senare år har ”lärt oss” att de två energikällorna är sämre. 

Hur ger man smakportioner?

Börja långsamt, en tesked om dagen räcker och öka sedan utefter hur ditt barn reagerar och hur nyfiket det är. Använd en mindre sked, håll fram den och vänta till ditt barn själv gapar och visar att det är redo. 

När ska jag ge smakportioner?

När på dagen du ger smakportioner spelar inte så stor roll. Många barn är nyfikna så när du själv äter kan vara en bra tid, att visa barnet är också hur de lär sig bäst. Ge smakportioner när ditt barn inte är övertrött, inte alltför hungrig eller för mätt. 

Ge bitar till 6 månader bebis

Att ge hela bitar av mjuk mat kan vara riktigt läskigt. Bebisen är inte van och som förälder är du livrädd att något ska fastna i halsen. Det är ändå viktigt att introducera ditt barn för mjuka bitar, munmotoriken utvecklas snabbare och det minskar faktiskt risken att sätta något i halsen. 

Små barn har sin kräkreflex mycket längre fram än vuxna och de kommer därför kanske hulka mycket när de får annat än flytande föda. Det är också den reflexen som förhindrar att de sätter i halsen, en inbyggd säkerhetsventil. 

Ge ditt barn tid att utforska bitarna och börja med mjuka saker som lätt kan krossas mot gommen. Sitt alltid med din bebis och ha uppsikt. 

BLW & plockmat till bebis

BLW, eller Baby Led Weaning, innebär att bebisen själv styr sitt ätande utan att få massa puréer. När bebisen kan greppa och sitta stadigt  erbjuds mat i bitar och sedan bestämmer bebisen själv hur mycket eller lite den vill äta. Barnet får utforska helt i sin egen takt och lära sig olika smaker och konsistenser. 

Eftersom det initialt är svårt för bebisen att få i sig maten ska alltid bröstmjölk eller ersättning erbjudas. Vissa barn lär sig snabbt och vill äta mycket mat, andra tar längre tid på sig men tanken är att just anpassa efter det individuella barnet. 

Bra plockmat till små barn är mjuka bitar, gärna i stavform, som är lätt att greppa. Ugnsbaka eller koka mat som rotfrukter, grönsaker, fisk, ägg och potatis. Se plockvänliga bebisrecept här

Barnmat, recept från 8 månader

Hur får jag min 8-månaders att äta mer?

Hur mycket exakt ett barn ska äta går inte att säga. Så länge barnet växer som det ska, bajsar och kissar och inte uppvisar kraftigt förändrat beteende behöver du sällan vara orolig. Mycket händer i barnets utveckling och i perioder äter den mer eller mindre. Är du orolig prata alltid med BVC.

Hur kan ett matschema för en 8 månaders bebis se ut?

Nedan finns ett förslag på matschema för en 8-månaders bebis. Matschemat passar även äldre bebisar. För fler schemaförslag läs artikeln Matschema för bebisar

Järnberikad vegetarisk barn och bebisgröt

Frukost

Egengjord, järnberikad barngröt med färska/frysta frukter och bär eller puré.

Sockerfri bananpannkaka för bebis

Mellanmål

Ersättning/bröstmjölk eller bananpannkaka.

Barnvänlig köttfärssås

Lunch

Köttfärssås med pasta och ärtor.

Klämmisrecept med aprikos och mango

Mellanmål

Ersättning/bröstmjölk, en frukt eller järnrik mango- och aprikosklämmis.

Kycklinggryta plockmat bebis

Middag

Kycklinggryta med kokosmjölk, lime och mathavre.

Klämmis med äpple och kanel

Kvällsmål

Ersättning/amningen eller äppelkakeklämmis/gröt med rivet äpple och kanel.

Vilken mat ska bebisar, under 1 år, inte äta?

  • Grön potatis – Innehåller ett ämne, solanin, som kan ge magont både hos barn och vuxna. Ämnet finns i liten mängd även under skalet, det påverkar inte vuxna men skala gärna potatisen om den ska ges till barn under 1 år.

  • Gröna bladgrönsaker – Små barn ska inte äta gröna bladgrönsaker som salladsblad, spenat och ruccola. Dessa grönsaker innehåller mycket nitrat som i kroppen kan omvandlas till nitrit som kan minska syretransporten i kroppen.

  • Rödbetsjuice – Liksom de gröna bladgrönsakerna innehåller rödbetsjuice mycket nitrat så undvik detta fram till barnet är minst 1 år, introducera sedan försiktigt.

  • Honung – Honung har i några enstaka fall innehållit sporer som utvecklats till livsfarliga bakterier i tarmen hos små barn, undvik tills barnet är 1 år.

  • Hela nötter – Introducera nötter och jordnötter för barn är bra att göra tidigt men ge det i form av smör och inte som hela nötter.

  • Opastöriserad mjölk – Kan innehålla skadliga bakterier.

  • Salt – För mycket salt är inte bra för någon men små barn är extra känsliga. Ger ni samma mat till alla i familjen salta efter maten serverats. Det betyder inte att du helt måste utesluta salt, det går ex. bra att använda normalsaltat smör till stekning, utan att du inte ska översalta.

  • Socker – Socker innehåller inget som kroppen vill ha i form av vitaminer, mineraler eller näring.

  • Riskakor & risdrycker – Kan, liksom alla risprodukter, innehålla arsenik och bör därför undvikas när barnet är under 1 år och sedan ätas med måtta.

(Källa: Livsmedelsverket)