Matklämmis med pumpa & potatis

Matklämmis med pumpa

En enkel, vegetarisk matklämmis med god pumpa, potatis och en hint av paprika för barn under 12 månader. Soppan kan kryddas hur lite eller hur mycket du själv önskar men jag gör en ganska mild variant. Jag gillar även tjocka soppor och eftersom både pumpa och potatis är väldigt fettsnålt så är äkta, fet (40%) grädde perfekt till detta recept. 

Detta klämmisrecept passar barn från 4 månader men uteslut då gärna grönsaksbuljongen då den kan vara alltför salt.  

Vilken återanvändningsbar klämmispåse är bäst? Kika på vårt Bäst i Test klämmispåsar för svar. 

Ingredienser

ca 15 st klämmisar á 160 g

1 kg pumpa, ex butternut
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyftor
200 g potatis (3 stora eller 5 små)
2 tsk rökt paprikapulver
3 dl grädde
Smör eller rapsolja till stekning
2 msk citronsaft
ca 1 liter grönsaksbuljong
Potatismjöl

Gör så här

  1. Skala löken och pumpan, skär i bitar.
  2. Hetta upp smör/olja i en stor kastrull, fräs lök, pumpa och paprikapulver på låg värme tills de börjat mjukna.
  3. Medan pumpan och löken mjuknar skala potatisen och dela i fyra delar. 
  4. Häll ner potatisen i grytan, slå över 1 liter grönsaksbuljong eller vatten och låt koka i ca 15 min tills potatisen är mjuk. 
  5. Häll av det mesta av buljongen, spara gärna lite för ev. spädning.
  6. Mixa grönsakerna slätt, blanda ner grädden och citronsaften, koka upp. Är soppan för rinnig blanda ner några tsk potatismjöl. Smaka av med lite peppar. 

Tips!

Blir maträtten för fast eller för rinnig för klämmispåsen? Spä med vatten för mer rinnig konsistens eller blanda ner lite potatismjöl för fastare. Blanda lite i taget tills du upplever att blandningen är tillräckligt fast.

Svårt att fylla klämmispåsen? Ställ klämmisen upp och ner, med locket på, i ett glas. Häll klämmisblandningen i en spritspåse, eller vanlig fryspåse som du klipper hål i, och fyll enkelt på klämmisen. Första gången du gör klämmisar? Läs mer i artikeln Att göra egna klämmisar

Servera soppan till lunch eller middag, se barnmatsreceptet Pumpasoppa med potatis, och använd det som blir över till klämmisar. 

Nördfakta

Pumpa är en härligt färgstark grönsak som är riktigt fiberrik och mättande. Pumpa är dessutom en fettsnål goding och den är fantastisk på att stärka immunförsvaret tack vare innehållet av C-vitamin, olika mineraler samt betakaroten. Eftersom pumpa är fettsnålt är det viktigt att lägga till extra fett när du lagar mat till små bebisar.

Potatis är något många bebisar får väldigt tidigt. Potatisen är enkel att mosa och blanda med ex smör eller bröstmjölk, vilket gör den perfekt att använda till smakportioner. Potatis är en bra källa till C-vitamin, kalium och Vitamin B6. Den är fettsnål och innehåller även protein, om än ganska lite, av hög kvalitet, fibrer som ger skön mättnad.  

Rapsolja är bra i klämmisen som fettkälla, något små barn ofta behöver lite extra av. Oljan kan även ge en skjuts åt tröga magar och jämfört med ex. olivolja smakar den lite och innehåller Omega3 som är viktigt för barns utveckling.

Citronsaften fungerar som konserveringsmedel och gör att klämmisen håller extra länge. Jag fryser alltid in mina egengjorda klämmisar så snart de har svalnat, annars håller de 3-4 dagar i kylskåpet.