Matklämmis pasta bolognese

Barnvänlig köttfärssås

Smaskig hemmagjord klämmis som mättar ordentligt. Perfekt för utflykten, som nödmiddag eller att ge i omgångar som smakportioner. Klämmisen är enkel att frysa in och kan göras både glutenfri och laktosfri efter egna önskemål. Detta recept är även perfekt till lunch eller middag, kika på barnmatsreceptet Köttfärsås för bebisar & kräsna barn

Detta klämmisrecept passar barn från 6 månader och uppåt.  
Vilken återanvändningsbar klämmispåse är bäst? Kika på vårt Bäst i Test klämmispåsar för svar. 

Ingredienser

Ca 15 st klämmisar á 150 g

1,5 dl okokt pasta ex makaroner
250 g köttfärs, nöt
1 fpk passerade tomater (ca 400g)
2 st lagerblad
2 gula lökar
1 klyfta vitlök
1 msk vardera av torkad oregano, basilika och timjan 
1 dl vatten, fet mjölk eller grädde
1 tsk malen svartpeppar
1 krm salt
Olivolja

Gör så här

  1. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och hacka den vita och gula löken, stek den mjuk i olivolja i en stor stekpanna eller traktör.
  3. Koka 
  4. Blanda ner köttfärsen och stek försiktigt så den inte bränns. 
  5. Innan köttfärsen är helt klar blanda ner kryddorna.
  6. Stek klart köttfärsen och slå över tomaterna, valfri vätska och lägg ner lagerbladen. Låt puttra några minuter.
  7. Ta ur lagerbladen, smaka av med svartpeppar och blanda ner ca 3 msk olivolja för extra fett. 
  8. Blanda makaroner och köttfärsås, mixa noga och fördela i klämmispåsar. 

Tips!

Det går alldeles utmärkt att byta ut makaroner mot någon annan kolhydratskälla. Fördela 50% köttfärssås mot 50% kolhydrater. Läs om bebisars energibehov i artikeln Smakportioner & barnmat

Blir maten för fast eller för rinnig för klämmispåsen? Spä med kokvatten för mer rinnig konsistens eller blanda ner lite potatismjöl för fastare. Blanda lite i taget tills du upplever att blandningen är tillräckligt fast.

Svårt att fylla klämmispåsen? Ställ klämmisen upp och ner, med locket på, i ett glas. Häll klämmisblandningen i en spritspåse, eller vanlig fryspåse som du klipper hål i, och fyll enkelt på klämmisen. Första gången du gör klämmisar? Läs mer i artikeln Att göra egna klämmisar

Nördfakta

Nötkött är ett bra livsmedel för att få i sig näringsämnen som järn, vitamin B12, zink och selen. Proteinet i nötkött är sk fullvärdigt protein som lätt tas upp av kroppen och även underlättar för proteinupptag från vegetabiliska källor ex. spannmål. Små barn kan ha svårare att smälta rött kött och det kan därför vara bra att variera med andra proteinkällor för att undvika problem med magen.  

Basilika Är en god ört som innehåller massa vitamin A och folat som är superviktigt för bland annat gravida kvinnor. Basilika har även ett bra innehåll av C-vitamin, järn, kalium och magnesium. Örten har en bra effekt på matsmältningen och kan minska problem som magont och kolik hos små barn. 

Tomat är en frukt som är proppad med bland annat C-vitamin, K-vitamin, E-vitamin och folat. Den härliga röda färgen ger antioxidanter som skyddar kroppens celler och kan minska risken för olika former av cellförändringar.  Tomat innehåller även lykopen, en fettlöslig antioxidant som boostar immunförsvaret.