Yoghurtklämmis med jordgubb, ananas & banan

Yoghurtklämmis med hallon

En härlig egengjord yoghurtklämmis som smakar sommar. Perfekt som mellanmål, efterrätt eller frukost. Ingredienserna behöver inte tillagas innan användning vilket gör att denna klämmis går supersnabbt att tillaga. Serveras även med fördel i glas eller pipmugg för lite äldre barn.  

Receptet passar för barn från 6 månader. 
Vilken återanvändningsbar klämmispåse är bäst? Kika på vårt Bäst i Test klämmispåsar för svar. 

Ingredienser

Antal portioner: ca 15 st á 150 g

500 g ananas, färsk eller fryst
250 g jordgubbar
3 mogna bananer
300 g fet yoghurt ex rysk eller turkisk
2 msk kokosolja

Gör så här

  1. Mixa all frukt i en blender eller med en stavmixer. Använder du fryst frukt låt den tina först.
  2. Blanda fruktmoset, yoghurten och kokosoljan.
  3. Fördela moset i klämmispåsar á 220 ml, ca 150 g/påse.

Tips!

Små barn behöver ofta extra fett så jag väljer nästan alltid att blanda ner någon typ av fettkälla i mina klämmisar. Använder du turkisk eller rysk yoghurt i klämmisen är den fet i sig så kokosoljan kan uteslutas. 

Svårt att fylla klämmispåsen? Ställ klämmisen upp och ner, med locket på, i ett glas. Häll klämmisblandningen i en spritspåse, eller vanlig fryspåse som du klipper hål i, och fyll enkelt på klämmisen. Första gången du gör klämmisar? Läs mer i artikeln Att göra egna klämmisar

Nördfakta

Bananer. Älskade banan, perfekt förpackad och något av det första många barn får smaka. Förutom att det är gott och mättande innehåller banan mycket C-vitamin, vitamin B6 och kalium som är bra både för immunförsvaret och gör kroppen mer balanserad. Banan innehåller även bra med kostfibrer som håller igång magen men tänk på att den ska bara mogen då grön banan riskerar att ha motsatt effekt. Studier har även visat att banan kan skydda barn från att drabbas både av astma och barnleukemi.

Ananas är en söt C-vitaminbomb som hjälper kroppen immunförsvar. Den innehåller även kalium och mangan som stärker kroppens skelett samt ett ämne som heter bromelain som är bra för matsmältningen. Det är även det ämnen som kansticka på tungan om du äter för mycket ananas eller den är omogen. Små barn är extra känsliga för detta så ge ananas med måtta och gärna blandat med mildare frukter eller yoghurt. 

Jordgubbar är mångas favoritbär och inte undra på när det smakar underbart och innehåller en mängd nyttigheter. För det första är jordgubben otroligt rik på C-vitamin som stärker kroppen och hjälper den att ta upp järn. Jorgubbar innehåller även mangan som är bra för lederna, fibrer som är bra för magen, kalium, jod, folat, magnesium och B-vitaminer. 

Yoghurt finns i massa varianter men jag utgår från osötad lite fetare yoghurt som rysk eller turkisk. Yoghurt är gjord på mjölk, grädde och yoghurtkultur och innehåller både proteiner, kolhydrater och fett som kroppen behöver. Yoghurt är rikt på kalcium, B-vitaminer, A-vitamin, fosfor och jod och perfekt som snabbt mellanmål, i smoothies eller söt efterrätt om den blandas med bär och honung. 

Kokosolja har en god smak och innehåller många essentiella fettsyror som kroppen behöver. Oljan smälter inte förrän vid ca 25 grader och hjälper därför till att ge en härligt krämig konsistens till exempelvis klämmisar och smoothies.  Oljan är bra för kroppen, både in-och utvändigt, tack vare bl a kaprin- och laurinsyra som är både virus- och bakteriehämmande. Kokosolja är lika energirikt som ex rapsolja och innehåller i tillägg även järn och zink.