Haklappar bäst i test

Haklappar för barn & bebisar bäst i test: Att hitta den bästa haklappen för just ditt barn är en härlig känsla. Även om en haklapp inte kommer förhindra att mat hamnat på både golv, väggar och tak så kan en bra haklapp underlätta ”saneringen” av ditt älskade barn. 

Föräldragruppen har provat flera olika varianter av haklappar, allt från mjuka till hårda och långärmade haklappar.

Vi undersökte även vad som skiljer olika typer av plast från silikon, vad betyder GOTS-certifiering och Oeko-Tex standard samt vilken den vanligaste vattenavvisande beläggningen är, för att känna att vi ger våra barn det säkraste produkterna. Läs mer om detta längst ner i testet. 

Här hittar du fler Bäst-i-test av barnmatsprodukter.

Denna sida innehåller annonslänkar. Länkarna påverkar inte informationen eller omdömen som är skriven på sidan.

Recension haklappar

Haklapp med ärm
5/5

Testfavorit! 

Haklapp silikon
4.5/5

Mest hållbar

Hård haklapp
3.7/5

Sitter bra på plats

Mjuk haklapp
3.5/5

Bra ekoalternativ

Bästa haklappen alla kategorier

Haklappar med ärm bedömdes helt klart vara den bästa typen av haklapp enligt alla föräldrar. Den haklapp som gillades mest var från Liewood och knäpptes med knappar, hade en stor bra ficka fram samt muddar kring ärmarna. Flera olika färger och mycket prisvärd med tanke på hur bra den skyddade barn och kläder.

Hur genomfördes testet av haklappar?

Till hjälp i testen för att hitta den bästa haklappen har jag haft flera härliga föräldrar med barn mellan 0,5-3 år. Vi provade dyra och billiga haklappar inom olika kategorier för att kunna rekommendera en mängd varianter.  Testet av haklappar genomfördes under några veckors tid och undersökte följande egenskaper:

 • Storlek & design
  Barn i olika åldrar behöver självklart en haklapp i olika storlekar. Att sen slippa byta när barnet växer är såklart en fördel och vi kikade därför även på hur länge haklapparna gjorde ett bra jobb. 
 • Material
  Hur och var tillverkas haklapparna? Hur kontrolleras de för att inte avge farliga ämnen? Är de återvinningsbara? Fungerar de i disk-eller tvättmaskin? Vi har kontaktat företagen och i de fall vi inte har fått svar har vi utgått från den information som finns tillgänglig på respektive hemsida. 
 • Pris
  Vi tog endast hänsyn till ordinarie pris. Tillfälliga rabatter eller utförsäljningar bedömdes inte. 
 • Rengöring & hållbarhet
  Är haklapparna lätta att rengöra, både för hand och i maskin? Luktar de något efter rengöring och blir de missfärgade av olika ingredienser?
Varje del bedömdes ge mellan 1-5 stjärnor, där 5 är högsta poängen och snittet av de fem delarna är resultatet som visas. 
 
(Detta test genomfördes maj 2021-juli 2021 och priser samt design av haklapparna kan därför sedan dess ha förändrats)
3.5/5

Mjuka haklappar

Mjuka haklappar av tyg är enkla att ta med sig och skyddar ofta barn och kläder mycket bra. Det finns en mängd olika alternativ och väldigt många bra ekologiska varianter som inte innehåller några farliga, kemiska ämnen. 

Rent funktionsmässigt upplevdes många mjuka haklappar bli lite sunkiga efter några tvättar, särskilt om det inte fanns tid att snabbt rengöra och hänga upp dem. De haklappar med kardborreknäppning va även väldigt lätta för äldre barn att slita loss så det är en fördel att välja haklapp med knytsnöre eller knappar. 

Mjuka haklappar som testades:

Budget: Pris 39-60 kr

 • Rätt start haklapp, 2-pack
 •  Babblarna haklapp
 • Petite Chérie haklapp, 2-pack

Medel: Pris 99-130 kr

 • Geggamoja haklapp bomull
 • Bambino Easy Wipe
 • Cam Cam haklapp med ficka, 2-pack

Lyx: Pris 149-249 kr

 • BabyLivia haklapp Polar Bear
 • Eloide Details
 • Filibabba Velcro 2-pack
Mjuk haklapp barn

Bäst i test budget: Petite Chérie 2-pack Dots

Fin design i flera olika färger. Sitter bra tack vare knytsnören i nacken och har en stor ficka fram för matspill. Mycket prisvänlig!

 • Storlek & design
  Fina färger och stor bra ficka fram för att fånga matspill. Knytsnören i nacken gjorde det lätt att anpassa storleken barnet. 
  Betyg: 4/5
 • Material
  100% polyester med PU-beläggning. Oeko-Tex Standard 100-certifierad
  Betyg: 4/5
 • Pris
  79 kr för 2-pack
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i maskin eller torkas av med våt trasa. Upplevdes inte ta åt sig färg eller lukt. 
  Betyg: 5/5

Jämförelse:
Haklapparna från Petite Chérie var söta, enkla och gjorde ett bra jobb. Tack vare knytsnören satt de bättre på plats än de haklappar med kardborreknäppning. Haklapparna från Rätt start var också mycket bra med fin design men förlorade i knäppningstestet samt att de var lite dyrare. Babblarnas haklapp var stel och satt väldigt dåligt på plats. Rekommenderas inte även om många av barnen älskade mönstret. 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i budgetklassen? Kika på nedanstående länkar. 

Bäst i test medel: Cam Cam Haklapp 2-pack

Härliga, mjuka färger i flera olika utföranden samt knäpps med knappar som sitter väldigt stabilt och inte kan slitas av.

 • Storlek & design
  Fin design som skyddar både barn och kläder bra. Tryckknappar som var stabila och stod emot starka små barnhänder. Bra ficka i fram som fångar upp matrester. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  Återvunnen Oeko-Tex certifierad polyester med PU-beläggning. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  199 kr för 2-pack
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i maskin eller torkas av med våt trasa. Lätt att rengöra och behåller form och färg bra. 
  Betyg: 4/5

Jämförelse:
Haklapparna från Cam Cam vann väldigt mycket på deras storlek samt de stabila tryckknapparna i nacken. Jämfört med haklapparna från Bambino och  Geggamoja satt de riktigt stabilt. Geggamoja uppskattades för materialet om var 100% ekologiskt och GOTS-certifierat medan Bambino var enkel att rengöra om än lite stelare än  de andra två. 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i medelklassen? Kika på nedanstående länkar. 

haklappbarn

Bäst i test lyx: BabyLivia Polar Bear

Härlig design med fler olika djur och färger. Mjuk och skön samt fångar upp mat och skyddar kläderna bra.

 • Storlek & design
  Jordnära färger med olika djur som uppskattades av både barn och vuxna. Lätt att knäppa med kardborre samt extra hög krage som skyddade från matspill innanför haklappen. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  Polyester med PU-beläggning, mjuk bomull kring halsen
  Betyg: 4/5
 • Pris
  149 kr
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Torka av med våt trasa eller skölj under kran efter användning. Lite längre torktid pga bomullsdetaljerna. 
  Betyg: 4/5

Jämförelse:
Att välja mellan Haklappen från Filibabba och den från BabyLivia var väldigt svårt.  Filibabba upplevdes väldigt bra, är tillverkad i GOTS-certifierad bomull och täckte barn och kläder ordentligt. Dock dyra och blev lite missfärgade av ex blåbär om man inte rengjorde omgående.
Haklapparna från Eloide var jättefina och täckte även in axlar bra men upplevdes lite för dyra. Men en perfekt present till någon som gillar rolig design! 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i lyxklassen? Kika på nedanstående länkar. 

3.7/5

Hårda haklappar

Hårda haklappar, eller haklappar i plast är kanske det första många tänker på när de ska köpa en haklapp första gången. De finns i nästan varje matbutik och är enkla att använda och ofta svåra för barn att slita loss. 

De flesta hårda haklappar har kontrollerats så de inte innehåller farliga ämnen för små barn men det är alltid bra att kontrollera en extra gång hur de är tillverkade, särskilt om de är billiga. Läs mer längst ner i artikeln om olika plaster och material. 

Haklappar plast som testades:

Budget: Pris 29-40 kr

 • Esska
 • Bambino

Medel: Pris 40-70 kr

 • Tommee Tippee haklapp roll N Go
 • Ikea Mata (del av ett set)

Lyx: 65-100 kr

 • Babybjörn haklapp 2-pack
 • Twistshake haklapp 2-pack
bästa haklapp barn

Bäst i test budget: Esska

Finns på bland annat i vanliga matvaruaffärer och gör det den ska. Extremt billig, enkelt att rengöra och håller förvånansvärt bra.

 • Storlek & design
  Flera olika färger och mönster vilket var roligt. Insvängd ”midja” som ger bra rörelsefrihet för barnet och fångar upp maten bra. Två extra håll kring nacken gör det enkelt att hänga upp haklappen. 
  Betyg: 4/5
 • Material
  Polyeten
  Betyg: 3/5
 • Pris
  Fr. 29 kr
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Skölj under kran och/eller torka av med en våt trasa. Märket på haklappen bleknade efter en tids användning men det påverkade inte alls funktionen. 
  Betyg: 4/5

Jämförelse:
Haklappen från Bambino var mycket lik den från Esska men upplevdes lite billigare. Efter lite användning sprack även plasten i fickan för några föräldrar trots samma användning som Esskas modell.  

Bäst i test medel: Tommee Tippee haklapp

En haklapp i gummiliknande material som går att rulla ihop för att enkelt ta med.

 • Storlek & design
  En mjuk haklapp i ”gummiliknande” material. Finns i flera olika färger och kan lätt rullas ihop för att ta med i väskan. Sitter bra och har en djup ficka fram för matspill. 
  Betyg: 4/5
 • Material
  Gummiliknande, BPA-fritt materiel godkänt för användning med livsmedel. Svårt att ta reda på mer exakt. 
  Betyg: 3/5
 • Pris
  Fr. 65 kr
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Tål maskindisk eller torkas lätt av med en fuktig trasa. Blir lite blekt efter ett tag men funktionen påverkas inte. 
  Betyg: 4/5

Jämförelse:
Haklappen från Tommee Tippee är inte i hård plast men kvalar in i den kategorin eftersom den inte heller är silikon. Jämfört med haklappen från IKEA höll den väldigt bra och var enkel att ta med. Fördelen med Ikeas var att den ingick i ett matset med både bestick, tallrik och mugg men haklappen sprack ganska snart efter inköp vilket var irriterande. 

Haklapp babybjörn

Bäst i test lyx: BabyBjörn

Dyrast i testet men ändå favorit tack vare den fina designen. Bra hållbarhet!

 • Storlek & design
  Jättefin design i mjuka pastellfärger. Smidig knäppning som går att justera mycket både upp och ner i storlek. Går att matcha med söta tallrikar, bestick och serviser.
  Betyg: 4/5
 • Material
  Polypropen (PP) och termoplastisk elastomer (TPE). Livsmedelsgodkänd och fri från BPA och andra hälsofarliga ämnen.  
  Betyg: 4/5
 • Pris
  199 kr för 2-pack
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i maskin eller torkas av med våt trasa. Behåller form och färg bra även efter mycket användning. 
  Betyg: 4/5

Jämförelse:
BabyBjörn och Twistshakes hårda haklappar är i sig väldigt lika De är tillverkade i samma material, upplevs lika stabila och bra på att fånga upp mat. För testpanelen blev det till slut en fråga om färg samt vilka matchande tillbehör som fanns; tallrikar, koppar och barnmatsserviser. Båda haklapparna rekommenderas. 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i lyxklassen? Kika på nedanstående länkar. 

4.5/5

Haklappar i silikon

En haklapp i mjuk silikon är perfekt att ta med i skötväskan. Materialet är formbart och kan knölas ner utan att ta stor plats, det är lätt att rengöra och behåller generellt form och färg väldigt bra. 

Haklappar i silikon som testades:

Budget: Pris 65-100 kr

 • Virgel haklapp silikon 2-pack
 • CeLaVi Silicon haklapp 2-pack
 • Done by Deer Elphee Haklapp 2-pack

Medel: Pris 110-130 kr

 • Konges Slöjd haklapp 2-pack
 • Liewood Tilda haklapp silikon 2-pack
 • OYOY haklapp 2-pack

Lyx: Pris 129-180 kr

 • Miniware Roll & Lock haklapp
 • Everyday Baby haklapp i silikon med bälte
 • Pufz Haklapp silikon
haklappsilikon

Bäst i test budget: Virgel haklapp silikon

Extremt prisvärd haklapp som var smidig att rengöra, satt bra på både stora och små barn samt kom i flera fina färger.

 • Storlek & design
  Mjuka och sköna att ha på, enkla att knäppa med flera olika storlekar kring nacken. Haklappen går in lite ”i midjan” vilket ger mer rörelsefrihet åt små armar. Stor ficka fram som fångar upp matspill. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  100% silikon fri från hälsofarliga tillsatser. Mjuka och sköna. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  129 kr för ett 2-pack
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i diskmaskin eller torkas av med våt trasa. Kändes inte som den tappade formen eller blev dålig i färgen. 
  Betyg: 5/5

Jämförelse:
Jämfört med haklapparna från CeLaVi och Done by Deer vann Virgel mycket på sitt pris och sin design med den lite smalare ”midjan”. Haklapparna från Done by Deer är jättefina och rent designmässigt var de favorit även om de var dyrast i denna kategori. Haklapparna från CeLaVi var enkla att rengöra men kändes lite billigare än de andra och fångade inte upp maten lika bra. 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i budgetklassen? Kika på nedanstående länkar. 

Kongeshaklappsilikon

Bäst i test medel: Konges Slöjd haklapp silikon

Fina haklappar i moderna färger. Enkel att knäppa fast och snygg design.

 • Storlek & design
  Snygg design med flera olika varianter av dova färger. Enkel knäppning som sitter stabilt och skön att ha på sig. Lite insvängd ”i midjan” vilket gör det enklare för barnet att röra sig. Stor bra ficka som fångar upp matspill. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  100% livsmedelsgodkänd silikon.  
  Betyg: 4/5
 • Pris
  249 kr för ett 2-pack
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i diskmaskin på låg värme eller torkas av med våt trasa. Upplevs behålla både färg och form bra. 
  Betyg: 5/5

Jämförelse:
Konges haklapp vann enligt testpanelen tack vare sin utformning och fina design. Jämfört med de andra två som var ”raka i midjan” satt haklappen bättre och fångade därför mer matrester. 
Haklapparna från OYOY har exakt samma känsla och design som budgetvarianten från CeLaVi. 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i medelklassen? Kika på nedanstående länkar. 

Bäst i test lyx: Pufz

Neutrala och diskreta färger, jättestor och bra ficka samt smidig design.

 • Storlek & design
  Mjuk och skön haklapp med extremt stor och välfungerande framficka för att fånga matspill. Haklappen har en bra ”midja” vilket underlättar för barnet att röra sig och flera lägen för att justera storleken. Lätt att rulla och ta med samt behåller form och färg bra.
  Betyg: 5/5
 • Material
  100% livsmedelsgodkänd silikon, utan BPA eller ftalater. Tål frys, ugn och mikro. 
  Betyg: 5/5
 • Pris
  Fr. 139 kr
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i diskmaskin eller torkas av med våt trasa. 
  Betyg: 5/5

Jämförelse:
Att utse en vinnare i lyxkategorin var extremt svårt och väldigt jämt. Material och rengöring upplevdes som lika bra så det blev en designfråga.  Vissa älskade varianten med bälte från Everyday Baby medan andra tyckte det var helt onödigt. Alla varianter var enkla att rulla ihop och ta med men Pufz saknade en möjligheten att låsa fast haklappen vilket gjorde att den ibland öppnade sig. Miniware var smidig och enkel att justera kring nacken men inte riktigt lika bra på att fånga matrester jämfört med de andra. Alla varianter rekommenderas varmt, bara att välja vilket pris och design som passar dig. 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i lyxklassen? Kika på nedanstående länkar. 

5/5

Haklapp med ärm

Haklappar med ärm är helt klart alla testföräldrars favorit inom denna kategori. Bästa haklapparna som skyddar kläderna, är enkla att rengöra och torkar snabbt.

Haklappar med ärm passar inte bara vid matbordet utan även när barnet börjar rita och måla. De flesta modeller kan användas redan när du introducerar mat och storleksmässigt håller de sedan väldigt länge. 

Vi rekommenderar oavsett att ha minst 2, gärna 3, förkläden eftersom det inte alltid är säkert att de hinner torka mellan måltiderna. 

Haklappar med ärm som testades:

Budget: 59-125 kr

 • Rätt start förkläde
 • Ikea haklapp ”Kladdig” med ärm
 • Buddy & Hope Polka Dots 2-pack

Medel: Pris 159-199 kr

 • Done by Deer haklapp med ärm
 • Liewood Merle haklapp med ärm
 • Summerville Organic haklapp med ärm

Lyx: Pris 249-399 kr

 • Eloide långärmad haklapp
 • Twistshake långärmad haklapp
 • BabyLivia lång ärm
bästa haklapp med ärm

Bäst i test budget: Rätt start

Enkel och pålitlig haklapp med ärm som gör det den ska. Billig och finns i flera olika utföranden. Knyts med snören som gör att den sitter bra.

 • Storlek & design
  Enkel att knyta på plats och skyddar barn och kläder bra. Muddar i ärmarna och flera olika mönster. Saknar dock ficka fram.
  Betyg: 4/5
 • Material
  100% Oeko-Tex certifierad polyester. Fri från PVC och ftalater.  
  Betyg: 4/5
 • Pris
  99 kr
  Betyg: 5/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i maskin, 40 grader, eller torkas av med våt trasa. Torkar snabbt. 
  Betyg: 4/5

Jämförelse:
I valet mellan de billigare haklapparna med ärm vann Rätt Start dels på priset men också på designen. Flera olika mönster uppskattas och de satt bra kring armarna. Haklappen från IKEA blev lite lös i kardborren men galet prisvärd. Haklappar från Buddy & Hope var dyrast men också finast och kom i massa olika färger, dock saknade muddar kring ärmarna. 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i budgetklassen? Kika på nedanstående länkar. 

Bäst i test medel: Liewood Merle

Fina haklappar i moderna färger. Sitter bra på plats tack vare knappar i nacken istället för kardborre.

 • Storlek & design
  Flera olika mönster och färger. Enkel att ta på och sitter på plats tack vare knäppning med knapp i nacken. Stor ficka fram som fångar upp matrester. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  100% återvunnen ekologisk polyester. 
  Betyg: 4/5
 • Pris
  Från 199 kr
  Betyg: 4/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i maskin, 30 grader, eller torkas av med våt trasa. Torkar snabbt och upplevs behålla färgerna bra. 
  Betyg: 4/5

Jämförelse:
Haklappar med ärm från Done by Deer var mycket uppskattade för de fina färgerna. De var något billigare än haklappar från Liewood, från 189 kr, men saknade ficka fram för att fånga upp mat vilket drog ner betyget. 
Haklappen på Summerville uppskattades för att den var tillverkad i ekologisk bomull och hade en stor och bra ficka. Den var även billigast i denna klass. 

Nyfiken på de andra testade haklapparna i medelklassen? Kika på nedanstående länkar. 

Bäst i test lyx: Eloide

Jättefina, jordnära färger som skyddar kläderna bra. Stor ficka fram och sitter stadigt. Dyr men värd pengarna.

 • Storlek & design
  Riktigt snygg design i neutrala och mysiga färger. Täcker bra och kardborren upplevs som stabil och tålig. 
  Betyg: 5/5
 • Material
  PU-behandlad polyester, 100% fri från PVC och ftalater.
  Betyg: 5/5
 • Pris
  399 kr
  Betyg: 3/5
 • Rengöring & hållbarhet
  Kan tvättas i maskin, 40 grader, eller torkas av med våt trasa. Tappar lite färg om den tvättas för många gånger i maskin och det rekommenderas att i första hand torka av den med trasa. 
  Betyg: 4/5

Jämförelse:
Förkläden från Twistshake hade härliga, färgglada mönster och var något billigare än de från Eloide. De tålde en något lägre tvättemperatur och kändes lite mer plastiga än sin motståndare vilket drog ner betyget något. Men helt klart en superbra haklapp.  
BabyLivia haklapp med ärm var smidigt och hade en hög krage som fästes med kardborre, billigast i denna kategori och mycket fina mönster och färger.  

Nyfiken på de andra testade haklapparna i lyxklassen? Kika på nedanstående länkar. 

Silikon, plast och beläggning

Vad är silikon?

Silikon betraktas av många som ett giftfritt och säkert alternativ till plast. Det är ett ämne tillverkat av sand, syre och kisel och har en struktur som är mycket stabil och resistent mot kyla, hetta och vätska. 

Är silikon bättre än plast?

Silikon är att betrakta som en typ av plast men tack vare dess stabila och resistenta uppbyggnad är det säkrare än många plastsorter på marknaden.

Några fördelar med silikon är bland annat att det är flexibelt, innehåller ingen råolja, klarar både höga och låga temperaturer samt inte får repor som kan ta åt sig bakterier och lukter. 

Hur återvinns silikon?

Silikon kan tillverkas på olika sätt och det är därför viktigt att återvinna dina produkter på rätt sätt. Betrakta dina silikonprodukter i första hand som plast om inget annat anges. Är du osäker så lämna alltid in det som farligt avfall på din återvinnings- eller kretsloppscentral. 

Vad är PU-beläggning?

PU-beläggning, eller polyuretan, är ett vattenavvisande ämne som ofta används för att göra textilier vattentäta. PU har en bra andningsförmåga och är slitstarkt. 

PU-beläggningen i sig är inte farlig att ha nära kroppen men den innehåller olja och ska därför återvinnas som farligt avfall. Släng inte kläder eller haklappar med PU-beläggning i vanliga soporna då ångarna kan vara giftiga när de bränns. Lämna in på återvinningscentralen. 

Vad betyder GOTS-certifiering?

GOTS, Global, Organic, Standars, är en internationell miljömärkning som kan tilldelas ekologiska textilier. För att få märkningen krävs att produktens hela livscykel omfattas, från råvara till färdig produkt. Det inkluderar vilka kemikalier som används under tillverkning samt paketering, märkning och arbetsförhållanden på fabrikerna. 

Vad är Oeko-Tex standard 100?

Oeko-Tex standard innebär att en produkt inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. Detta enligt strikta tester och genom hela kedjan från råfiber till färdig slutprodukt.