Egengjord aprikospuré

Smakportioner, smaksensation aprikospuré

Att introducera mat för bebisen är spännande och ofta roligt och väldigt kladdigt. Tyvärr är det en omställningen för barnets kropp och de drabbas inte sällan av förstoppning och trög mage. Egengjord plommonpuré är den perfekta huskursen för små magar som behöver komma igång igen. Servera med morgongröten eller som efterrätt. 

Ingredienser

1 påse torkade eko aprikoser
Vatten

Gör så här

  1. Häll upp hela påsen med aprikoser i en skål och täck med vatten. Låt stå i kylskåp över natten. 
  2. Häll av det mesta av vattnet, spara vid sidan av.
  3. Mixa aprikoserna noga till önskad konsistens. Spä med aprikosvatten om det blir för tjockt.
    OBS! Tänk på att det ibland kan finnas kärnor även om förpackningen säger kärnfria så kontrollera noga. 
  4.  Frys in i portionsstorlekar så är det enkelt att ta fram och servera.

Tips!

Egengjord aprikospuré är den perfekta ”sylten” på morgongröten. Den är söt och innehåller mycket järn vilket är livsviktigt för små barn, läs mer om barns järnbehov här. Att göra egen aprikosuré går snabbt och fryser du in i en istärningsform håller den flera månader och det är det ett snabbt sätt att kyla ner morgongröten. En annan klassiker på gröten är egengjord plommonpuré som hjälper tröga små magar att komma igång igen.  

Nördfakta

Aprikoser är en söt och god frukt som ger en riktig vitaminboost. De innehåller massa vitamin A som är bra för synen och en mängd antioxidanter som vitamin E som skyddar kroppens celler. Aprikospuré är väldigt populärt hos småbarnsföräldrar då aprikos innehåller mycket järn som är livsviktigt för små barn. Purén är enkel att servera med morgongröten och perfekt som smakportion för bebisar som precis ska börja äta riktig mat. 

Svavlad eller osvavlad torkad frukt? Svavel/sulfiter tillsätts i bl a torkad frukt för att ge längre hållbarhet, det är ett konserveringsmedel. Den synliga skillnaden är ofta färgen på frukten som utan sulfit blir brunare. Det finns studier som visar att ex astmatiker kan reagera på låga doser sulfiter.