
Att introducera mat för bebisen är spännande och ofta roligt och väldigt kladdigt. Tyvärr är det en omställningen för barnets kropp och de drabbas inte sällan av förstoppning och trög mage. Egengjord plommonpuré är den perfekta huskuren för små magar som behöver komma igång igen. Servera med morgongröten eller som efterrätt.
Ingredienser
1 påse torkade eko plommon
Vatten
Gör så här
- Häll upp hela påsen med plommon i en skål och täck med vatten. Låt stå i kylskåp över natten.
- Häll av det mesta av vattnet, spara vid sidan av.
- Mixa plommonen noga till önskad konsistens. Spä med plommonvattnet om det blir för tjockt.
OBS! Tänk på att det ibland kan finnas kärnor även om förpackningen säger kärnfria så kontrollera noga. - Frys in i portionsstorlekar så är det enkelt att ta fram och servera.
Tips!
Egengjord plommonpuré har jag alltid upplevt överlägsen den färdiggjorda man kan köpa på burk. Det går snabbt och den lösande effekten har blivit bättre och kommit snabbare. Fryser du in plommonpurén håller den flera månader och den är perfekt för att kyla ner gröt. En annan klassiker på gröten är egengjord aprikospuré som bidrar med livsviktigt järn.
Nördfakta
Plommon/katrinplommon är en klassiker mot förstoppad mage, både hos barn och vuxna. Säger man katrinplommon idag menar de flesta torkade plommon dock avsågs från början en specifik sort som var extra söt och bra att torka. Plommon innehåller både mycket kostfibrer och antioxidanter som är bra för tarmarna och kroppens immunförsvar. Frukten har även bra innehåll av Vitamin B och E samt kalium och magnesium vilket stabiliserar musklerna och kan minska kramper. Tänk på att sockerinnehållet är relativt högt och att överkonsumtion kan ge magknip så njut med måtta.
Svavlad eller osvavlad torkad frukt? Svavel/sulfiter tillsätts i bl a torkad frukt för att ge längre hållbarhet, det är ett konserveringsmedel. Den synliga skillnaden är ofta färgen på frukten som utan sulfit blir brunare. Det finns studier som visar att ex astmatiker kan reagera på låga doser sulfiter.