Linsgryta med broccoli & basilika

Barnvänlig linssoppa

Linser är perfekt att ge små barn då de är milda i smaken men innehåller massa nyttigheter. Grytan går bra att frysa in och går supersnabbt att tillaga. Linser mättar bra och passar perfekt tillsammans med basilika, mycket smak utan att vara för starkt för små munnar. 

Detta vegetariska, järnrika barnmatsrecept passar barn från 6 månader och är både gluten- och laktosfritt om du använder kokosmjölk/grädde istället för smör. 

Ingredienser

Portioner: Ca 12 st

3 dl röda linser
3 dl broccoli
3 st morötter
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
5 msk tomatpuré
125 g smör eller kokosmjölk/grädde
Färsk eller torkad basilika efter smak
Svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och skiva broccoli, morot, gul lök och vitlök till små bitar. 
  2.  Koka upp vatten och lägg ner grönsaksbitarna samt de röda linserna, låt koka under lock ca 15 min.
  3. Häll av vattnet, spara vid sidan av, och mixa alla ingredienser väl. Späd ev med kokvattnet till önskad konsistens. 
  4. Blanda ner tomatpuré, basilika och smaka av med peppar. 
  5. Blanda ner smöret eller kokosmjölken och mixa eventuellt en gång till. 

Tips!

Blir grytan för rinnig? Gör den tjockare med hjälp av några teskedar potatismjöl. Blanda ner potatismjölet istället för att spä med kokvatten, ta lite i taget tills önskad konsistens är uppnådd.

Gillar du inte kokos? Använd laktosfritt smör. 

Denna rätt är även perfekt att göra vegetariska matklämmis av. Se klämmisreceptet Matklämmis med linser & broccoli.

Nördfakta

Linser är ett mycket näringsrikt livsmedel som ger en bra mättnadskänsla, innehåller en hög andel vitamin B och en mängd olika mineralämnen, bland annat järn som är viktigt för små barn. Linser innehåller även mycket fibrer och proteiner, och det är lättsmälta proteiner vilket är perfekt för små bebismagar som ska vänja sig vid att smälta fast föda. 

Kokosmjölk är naturligt laktosfritt och har en god, len smak som är perfekt i grytor. Kokosmjölken innehåller bland annat kalium, fosfor, magnesium, järn och en del proteiner vilket mättar bra och bidrar till att hålla kroppen i balans. Mjölken har ofta en fetthalt på ca 20% men finns även som fetare grädde.

Basilika är en god ört som innehåller massa vitamin A och folat som är superviktigt för bland annat gravida kvinnor. Basilika har även ett bra innehåll av C-vitamin, järn, kalium och magnesium. Örten har en bra effekt på matsmältningen och kan minska problem som magont och kolik hos små barn.

Broccoli är perfekt att ha som bas i barnmat och klämmisar. Det höga innehållet av C-vitamin, kalcium, kalium och vitamin B2 stärker skelettet och immunförsvaret samt ger en god ögonhälsa. Broccoli, även tillagad, har ett högt näringsvärde så försök introducera denna grönsak tidigt för ditt barn

Morot i puréform är något av det första många bebisar får smaka på. Morot är sött och gott och innehåller hög halt av A-vitamin som bland annat kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Moroten har även ett bra fiberinnehåll vilket ger en bra matsmältning och mättnadskänsla. Den härliga färger ger antioxidanter som stabiliserar blodsockret och skyddar kroppens celler.