Matiga, glutenfria pannkakor med bönor

Pannkakor för små barn

Detta snabba och matiga pannakaksrecept är perfekt när du inte orkar stå länge vid spisen och vill ge dina barn något lite nyttigare än vanliga pannkakor. Vita bönor ger extra protein och pannkakorna blir lite tjockare än klassiska tunna pannkakor så du behöver därför inte steka så många. Genom att inte använda vanligt vetemjöl passar pannkakorna även för glutenintoleranta. Läs mer om gluten och glutenintolerans hos barn

Detta recept passar barn från ca 8 månader.  

Ingredienser

Antal pannkakor: ca 8 st

Ca 200 g vita, naturella bönor
3 ägg
1 dl finmixad havre eller bovetemjöl
1 dl mjölk
Smör eller rapsolja för stekning

Gör så här

  1. Mixa bönorna slätt
  2. Blanda bönor, ägg, mjöl och mjölk till en slät smet. Är den för tjock lägg till lite mer mjölk
  3. Stek pannkakorna på medelvärme i smör eller olja. Tänk på att inte få för hård stekyta då det kan vara svårt för små barn att äta. 
  4. Servera naturella, med färska bär eller sylt, keso eller fet naturell yoghurt.  

Tips!

Ibland vägrar min dotter äta annat än plockmat och då är pannkakor med lite extra protein i perfekt. Det är även enkelt att göra omelett av nästan all typ av mat, blanda bara maten med ägg och stek på, enkel och snabb plockmat.

Öka pannkakornas järninnehåll genom att använda hemmagjort, järnberikad grötpulver som mjöl. 

 

Nördfakta

Bönor, eller baljväxter, har många hälsofördelar och kan användas på en mängd olika vis. Bönor är rika på både fibrer och protein vilket ger en långvarig mättnadskänsla och håller magen igång. De innehåller även bra med vitaminer och mineraler som järn, magnesium och kalcium. Kombinera gärna med C-vitamin för att få bättre järnupptag, läs mer här. För små barn är det roligt och enkelt att plocka med olika sorters bönor så prova dig fram och hitta er favorit. 

Bovete är en glutenfri ört som är perfekt att ersätta vanligt vetemjöl med. Bovete innehåller massa mineraler som kalium, järn och magnesium samt antioxidanter som skyddar cellerna. Det är lättsmält för magen och en bra källa till B-vitaminer. 

Havregryn stabiliserar ditt blodsocker och dess höga innehåll av Vitamin B och E stärker immunförsvaret. Grynen innehåller även mycket mineraler som järn, magnesium och zink och havren har ett högt protein- och fiberinnehåll som både mättar och håller magen igång.

Ägg är det perfekta livsmedlet för den som har bråttom i vardagen. Ägg innehåller massa vitaminer, nyttiga fetter, mineraler och näringsämnen. D-vitamin, selen, folat och vitamin B12 är några av alla de nyttiga ämnen ägget innehåller. Ägg mättar dessutom bra och som ex. äggröra är det enkelt för ett litet barn att själv plocka och utforska maten. 

Rapsolja är bra i klämmisen som fettkälla, något små barn ofta behöver lite extra av. Oljan kan även ge en skjuts åt tröga magar och jämfört med ex. olivolja smakar den lite och innehåller Omega3 som är viktigt för barns utveckling.