Sockerfri tårta med bär

Sockerfri tårta 1-årskalas

När min dotters ettårsdag närmade sig ville jag ge henne en sockerfri bebistårta med massa bär. Eftersom vi vuxna skulle få ”riktig” tårta ville jag att barntårtan skulle vara enkel, gå supersnabbt att göra och vara så nyttig som möjligt. Bottnarna gjorde jag därför av klassiska bananpannkakor där jag la till lite mandelmjöl för extra smak och stabilitet.  

Detta tårtrecept passar barn från 6 månader och uppåt. Fler goda recept till barnkalaset hittar du här.  

Ingredienser

Bottnar
2 ägg
2 mogna bananer
5 msk mjöl av valfri sort, jag använder mandelmjöl
Smör för stekning

Garnering
1,5 dl grädde, 40%
Frukt och bär i massor

Gör så här

  1. Mosa bananerna och blanda med äggen och mjölet. 
  2. Stek bottnarna i smör, detta blir ca 4-5 st pannkakor beroende på hur stora du gör dem. Låt bottnarna svalna innan garnering. 
  3. Garnera bebistårtan som du själv vill. Jag la frukt mellan varje lager pannkaka och spritsade sedan grädde runt hela. 

Tips!

För extra rolig tårta: färga grädden med karamellfärg, gärna flera olika färger för att göra en vacker regnbågstårta. 

Att laga sockerfritt fika till bebisar är roligt och jag lyxar ofta till det genom att använda rent vaniljpulver. I detta tårtrecept kan du använda vanilj både i bottnarna och/eller i grädden. 

Nördfakta

Bananer. Älskade banan, perfekt förpackad och något av det första många barn får smaka. Förutom att det är gott och mättande innehåller banan mycket C-vitamin, vitamin B6 och kalium som är bra både för immunförsvaret och gör kroppen mer balanserad. Banan innehåller även bra med kostfibrer som håller igång magen men tänk på att den ska bara mogen då grön banan riskerar att ha motsatt effekt. Studier har även visat att banan kan skydda barn från att drabbas både av astma och barnleukemi.

Ägg är det perfekta livsmedlet för den som har bråttom i vardagen. Ägg innehåller massa vitaminer, nyttiga fetter, mineraler och näringsämnen. D-vitamin, selen, folat och vitamin B12 är några av alla de nyttiga ämnen ägget innehåller. Ägg mättar dessutom bra och som ex. äggröra är det enkelt för ett litet barn att själv plocka och utforska maten.

Mandelmjöl är helt glutenfritt och har en lite nötigare smak är vanligt mjöl. Gluten fungerar som bindmedel så när du använder mandelmjöl va beredd på att antingen öka mängden vätska eller minska mängden mjöl. Mandelmjöl har ett högt innehåll av proteiner och kostfibrer samt nyttiga fetter vilket gör det perfekt för att ersätta vanligt vetemjöl. Dessutom innehåller det massa mineraler som järn, magnesium, zink och kalium.