Barnmatsrecept kyckling & broccoli

Barnmat recept kyckling

Detta barnmatsrecept med kyckling och broccoli går snabbt att laga och kan kryddas helt efter din och din bebis smak. Receptet kan serveras både som plockmat eller i puréform vilket gör att det passar för alla barn från 6 månaders ålder. Här finns flera goda plockvänliga barnmatsrecept

Servera barnmaten med valfri kolhydratskälla, jag använder gärna havreris eller mathavre för att göra rätten helt glutenfri. Läs mer om gluten och glutenintolerans hos barn här. 

Detta barnmatsrecept passar barn från 6 månader. 

Nyfiken på barntallriken? Den kommer från Pufz, noga testad i vårt Bäst-i-test barntallrikar och finns bland annat att köpa på Stor&Liten.

Ingredienser

1 filé kycklingbröst (ca 200 g)
2 dl havreris el. mathavre
400 g broccoli
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar efter smak
Ev. en buljongtärning

Gör så här

  1. Koka havreriset/mathavren enligt instruktioner på förpackningen. 
  2. Hacka all lök grovt och lägg i en kastrull tillsammans med kycklingfilén. 
  3. Täck ingredienserna med vatten och koka tills kycklingen är helt genomlagad, ca 10 minuter. 
  4. När kycklingen är nästan klar lägg ner broccolin i grytan så den får koka och bli lätt mjuk. 
  5. Häll av vattnet men spara det till eventuell spädning. 
  6. Blanda ner havreriset/mathavren i kycklinggrytan och mixa allt till önskad konsistens. Späd med kokvattnet om det känns för torrt. Smaka av med salt och peppar. 
  7. Tillsätt 1 tsk fett/portion vid servering, ex rapsolja eller smör. 

Tips!

Vill du ha mer smak så släng ner en buljongtärning i kycklinggrytan eller krydda med dina egna favoritkryddor. Små barn ska inte ha för mycket salt men det betyder inte att du måste undvika salt helt, lagom är bäst. 

När du gör egen barnmat tänk på att de har lite andra energibehov än vuxna, läs mer om egen barnmat här. En bra tumregel är 20% protein, 40% kolhydrater, 40% grönsaker. Tillsätt därefter 1 tsk extra fett/portion. 

Nördfakta

Kyckling är en god, fettsnål och relativt lättsmält proteinkälla. Köttet innehåller livsviktiga B-vitaminer, järn, magnesium och andra mineraler som kroppen behöver. Kyckling kommer i olika former som filé, lår och färs vilket är perfekt för det lilla barnets alla olika åldrar. Jämfört med köttfärs på nöt är kycklingfärsen lättare att mosa mot gommen och den är mer lättsmält för magen vilket minskar risken för förstoppning.

Mathavre är Sveriges mest näringsrika sädesslag med högt innehåll av bland annat B-vitamin, järn, zink och magnesium. Det innehåller även en mängd antioxidanter samt bra, mättande fibrer som har en kolesterolsänkande effekt. Mathavre är också lättare att städa upp om (när) små barn kastar det omkring sig jämfört med ex. ris. Mathavre är dessutom glutenfritt och har en jättegod nötaktig smak. 

Broccoli är perfekt att ha som bas i barnmat och klämmisar. Det höga innehållet av C-vitamin, kalcium, kalium och vitamin B2 stärker skelettet och immunförsvaret samt ger en god ögonhälsa. Broccoli, även tillagad, har ett högt näringsvärde så försök introducera denna grönsak tidigt för ditt barn.

Rapsolja är bra i klämmisen som fettkälla, något små barn ofta behöver lite extra av. Oljan kan även ge en skjuts åt tröga magar och jämfört med ex. olivolja smakar den lite och innehåller Omega3 som är viktigt för barns utveckling.