Bönor med spenat, sötpotatis & aioli

Vegetarisk plockmat barn

Lättplockad, vegetarisk barnmat med mycket smak. Enkel att tillaga när tiden är knapp och kan varieras med massa olika kryddor och tillbehör för att passa alla. 

Bönor ger bra med protein och mättar länge och med rätt kryddor kan de smaka nästan hur som helst. De är lätta att plocka med för små händer och gör måltiden lite roligare, läs mer om BLW/plockmat

Egengjord aioli har alltid varit en hit hos oss och vi provar alltid att blanda med mer eller mindre vitlök och citrus för att hitta den perfekta smaken. 

Detta barnmatsrecept passar barn från 6 månader och uppåt om spenaten utesluts.  

Ingredienser

Portioner: ca 4 st

Bönor, ex Cannellini 1 fpk
1 stora sötpotatis, ca 200 g
2 nävar babyspenat, ca 100 g
2 klyftor vitlök
1 st lime
1/2 rödlök
1 tomater
1 dl majonnäs
Svartpeppar
Paprikapulver
Spiskummin
Olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala sötpotatisen och dela i ca 2×2 cm stora bitar. Lägg i en ugnssäker form. 
  3. Pressa ena vitlöksklyftan över potatisen, blanda ner olivolja, en nypa salt och 1/2-1 tsk vardera av paprika, spiskummin och peppar. Tillaga i ugn ca 20 minuter. 
  4. Aioli: Pressa den andra vitlöksklyftan i en skål, blanda med majonnäsen och limesaft. Är det en stor klyfta ta halva och känn efter om det kanske räcker med halva limen, allt efter smak. 
  5.  Hacka tomaten och rödlöken fint, fräs i olja tillsammans med paprikapulver och lite salt tills löken är mjuk. 
  6. Blanda ner spenaten lite i taget tills dem mjuknat (uteslut till barn under 1 år).
  7. Skölj bönorna och blanda ner i tomat- och spenatröran.

Tips!

Spenat ska inte serveras till barn under 1 år så uteslut det om du vill servera rätten till yngre barn. Det går även bra att använda andra bönor om familjen har någon särskild favorit. 

När du gör egen barnmat tänk på att de har lite andra energibehov än vuxna, läs mer om egen barnmat här. En bra tumregel är ca 20% protein, 40% kolhydrater, 40% grönsaker. Tillsätt därefter 1 tsk extra fett/portion. Läs mer om att göra egen barnmat.

Nördfakta

Bönor, eller baljväxter, har många hälsofördelar och kan användas på en mängd olika vis. Bönor är rika på både fibrer och protein vilket ger en långvarig mättnadskänsla och håller magen igång. De innehåller även bra med vitaminer och mineraler som järn, magnesium och kalcium. Kombinera gärna med C-vitamin för att få bättre järnupptag, läs mer här. För små barn är det roligt och enkelt att plocka med olika sorters bönor så prova dig fram och hitta er favorit.

Sötpotatis eller vanlig potatis? Sötpotatisen är en perfekt ersättare till vanlig potatis i många rätter och har en betydligt sötare smak vilket ofta tilltalar bebisar. Sötpotatisen innehåller mer mineraler som järn, magnesium och kalcium än vanlig potatis men något mindre av vitaminer. Förutom den goda smaken bidrar sötpotatisen till att stärka immunförsvaret via vitamin A samt ger en bra tarmfunktion tack vare sitt fiberinnehåll.

Tomat är en frukt som är proppad med bland annat C-vitamin, K-vitamin, E-vitamin och folat. Den härliga röda färgen ger antioxidanter som skyddar kroppens celler och kan minska risken för olika former av cellförändringar.  Tomat innehåller även lykopen, en fettlöslig antioxidant som boostar immunförsvaret.

Spenat är rik på bland annat vitamin K och lutein som hjälper hjärnan att fungera optimalt samt underlättar benuppbyggnaden i kroppen. Det innehåller även en mängd antioxidanter som kan minska risken för olika cancersorter. Spenat är även rikt på vitamin C och A samt folat, mangan, järn och kalcium. Servera spenat först efter ett års ålder då det innehåller mycket nitrat som i kroppen blir nitrit och kan hämma syretransporten i blodet hos små barn.