Egengjord barngröt med jordgubbar & vinbär

Järnberikad barngröt jordgubb

Supergod egengjord barngröt med söta jordgubbar, syrliga vinbär och en liten hint av vanilj, perfekt både som frukost och mellanmål. Jag använder egengjort, järnberikat grötpulver med antingen paltbröd eller pumpakärnor, något som är viktigt efter att barnet blivit 6 månader. Läs mer om barns järnbehov.

Jag brukar variera mängden jordgubbar vs vinbär beroende på vem jag lagar till, stora barnet gillar mer syrligt och lilla något sötare smak. Sötman kan även varierar med genom att addera exempelvis lite aprikospuré, perfekt även som extra järn- och C-vitaminboost, eller mosad banan. 

Ingredienser

Antal portioner: ca 2-3

1 dl grötpulver
2 dl vätska ex vatten, havre- eller komjölk
2 dl jordgubbar & vinbär 
2-3 tsk kokosolja
1 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Blanda och koka gröten, 1 dl pulver + 2 dl vatten eller annan vätska ex havremjölk. 
  2. Låt gröten svalna något innan du blandar ner 2 tsk kokosfett. 
  3. Mixa bären slätt och blanda ner i gröten tillsammans med vaniljpulver. 
  4. Servera direkt. 

Tips!

Vill du ha en extra slät konsistens på gröten? När alla ingredienser är blandade gå lös med en stavmixer och blanda ordentligt. 

Det går lika bra att använda köpt grötpulver som egengjort. Prova antingen vegetariskt grötpulver eller grötpulver med paltbröd

Nördfakta

Jordgubbar är mångas favoritbär och inte undra på när det smakar underbart och innehåller en mängd nyttigheter. För det första är jordgubben otroligt rik på C-vitamin som stärker kroppen och hjälper den att ta upp järn. Jordgubbar innehåller även mangan som är bra för lederna, fibrer som är bra för magen, kalium, jod, folat, magnesium och B-vitaminer.

Vinbär finns i flera olika färger men de vanligaste är röda eller svarta. Svarta vinbär är magiska och innehåller ca tre gånger så mycket C-vitamin som ex. apelsin. Svarta vinbär är rika på kalcium, järn, vitamin E samt extremt många olika antioxidanter som skyddar kroppens celler. Det finns även gott om fibrer i dessa bär. Röda vinbär är inte riktigt lika mycket ”superbär” som sin svarta kusin men innehåller fortfarande väldigt mycket C-vitamin antioxidanter, järn och fibrer. Och smakar enligt många mycket godare.

Havregryn stabiliserar ditt blodsocker och dess höga innehåll av Vitamin B och E stärker immunförsvaret. Grynen innehåller även mycket mineraler som järn, magnesium och zink och havren har ett högt protein- och fiberinnehåll som både mättar och håller magen igång.

Kokosolja har en god smak och innehåller många essentiella fettsyror som kroppen behöver. Oljan smälter inte förrän vid ca 25 grader och hjälper därför till att ge en härligt krämig konsistens till exempelvis klämmisar och smoothies.  Oljan är bra för kroppen, både in-och utvändigt, tack vare bl a kaprin- och laurinsyra som är både virus- och bakteriehämmande. Kokosolja är lika energirikt som ex rapsolja och innehåller i tillägg även järn och zink.