
Egengjord aprikospuré är enkelt och smidigt att göra för att sedan frysa in och servera din bebis. Aprikoser är en bra källa till järn och med sin söta smak är den perfekt istället för sylt till gröt, blodpudding eller bara som den är. En annan klassiker till bebisar är egengjord plommonpuré som hjälper tröga små magar att komma igång igen.
Jag använder alltid ekologiska och osvavlade aprikoser, de är torkade utan svavel/sulfiter som fungerar som konserveringsmedel, men eventuellt kan påverka barn med astma. Osvavlade frukter är mörkare och ser kanske mindre aptitliga ut men jag tycker personligen att de både har mer smak och en godare konsistens.
Ingredienser
1 påse torkade eko aprikoser
Vatten
Gör så här
- Häll upp hela påsen med aprikoser i en skål och täck med vatten. Låt stå i kylskåp över natten.
- Häll av det mesta av vattnet, spara vid sidan av.
- Mixa aprikoserna noga till önskad konsistens. Spä med aprikosvatten om det blir för tjockt.
OBS! Tänk på att det ibland kan finnas kärnor även om förpackningen säger kärnfria så kontrollera noga. - Frys in i portionsstorlekar så är det enkelt att ta fram och servera.
Tips!
Egengjord aprikospuré är den perfekta ”sylten” på morgongröten. Den är söt och innehåller mycket järn vilket är livsviktigt för små barn, läs mer om barns järnbehov här. Att göra egen aprikosuré går snabbt och fryser du in i en istärningsform håller den flera månader och det är det ett snabbt sätt att kyla ner morgongröten.
Nördfakta
Aprikoser är en söt och god frukt som ger en riktig vitaminboost. De innehåller massa vitamin A som är bra för synen och en mängd antioxidanter som vitamin E som skyddar kroppens celler. Aprikospuré är väldigt populärt hos småbarnsföräldrar då aprikos innehåller mycket järn som är livsviktigt för små barn. Purén är enkel att servera med morgongröten och perfekt som smakportion för bebisar som precis ska börja äta riktig mat.
Svavlad eller osvavlad torkad frukt? Svavel/sulfiter tillsätts i bl a torkad frukt för att ge längre hållbarhet, det är ett konserveringsmedel. Den synliga skillnaden är ofta färgen på frukten som utan sulfit blir brunare. Det finns studier som visar att ex astmatiker kan reagera på låga doser sulfiter.