
Jag gör glutenfria chicken nuggets med pofiber till mina barn men det går precis lika bra att använda ex ströbröd eller panko till detta recept. Pofiber är perfekt om du har barn som är känsliga mot gluten och resultatet blir lika gott och krispigt som om du använder andra alternativ.
Chicken nuggets kräver lite förberedelse men när du har gjort det några gånger kommer det gå snabbt och enkelt. Rätten är perfekt för små händer att plocka med vilket stärker barnets självkänsla. Se fler plockvänliga recept här.
Chicken nuggets är tillsammans med en god dipsås en stor favorit till barnkalaset och det går utmärkt att göra lite i förväg samma dag och sen snabbt värma på en plåt i ugnen.
Receptet passar barn/bebisar från ca 8 månader.
Ingredienser
Portioner: ca 15 nuggets
1 kycklingbröstfilé
1 dl panering ex. pofiber, ströbröd eller panko
1 ägg
1 dl bovete eller vetemjöl
Salt, peppar eller krydda efter smak
Olja till stekpannan
Gör så här
- Dela kycklingfilén tvärs igenom och skär sen i pekfingerstora bitar.
- Häll upp bovete, uppvispat ägg och paneringsval i tre olika djupa tallrikar (undvik djupa skålar då de försvårar arbetet).
- Krydda kycklingen efter smak. För extra smak blanda även ner kryddor i paneringsvalet.
- Täck kycklingbitar med mjöl, doppa därefter i ägg och rulla sedan i paneringen.
- Stek på medelhög värme i olja, ca 3-4 minuter/sida. Var noga med att inte ha för hög temperatur då paneringen lätt kan bli bränd.
Dubbelkolla alltid en bit så den är ordentligt genomlagad innan servering.
Tips!
Inte sugen på kyckling? Detta recept fungerar lika bra med fisk, avocado, tofu eller varför inte fetaost.
Panera inte fler kycklingbitar än vad som får plats i din stekpanna. Gör hellre flera omgångar.
Nördfakta
Kyckling är en god, fettsnål och relativt lättsmält proteinkälla. Köttet innehåller livsviktiga B-vitaminer, järn, magnesium och andra mineraler som kroppen behöver. Kyckling kommer i olika former som filé, lår och färs vilket är perfekt för det lilla barnets alla olika åldrar. Jämfört med köttfärs på nöt är kycklingfärsen lättare att mosa mot gommen och den är mer lättsmält för magen vilket minskar risken för förstoppning.
Bovete är en glutenfri ört som är perfekt att ersätta vanligt vetemjöl med. Bovete innehåller massa mineraler som kalium, järn och magnesium samt antioxidanter som skyddar cellerna. Det är lättsmält för magen och en bra källa till B-vitaminer.
Pofiber är helt glutenfritt och tillverkas av potatis. Det är perfekt att ersätta ex ströbröd med och innehåller mycket kolhydrater och fiber men även en del protein. Produkten är även väldigt ren då inga kemikalier används vid tillverkningen och inga tillsatser finns i slutprodukten.