
Enkla och snabba grötpinnar utan banan som även ger en liten extra skjuts till tröga små magar tack vare både plommon och päron.
Servera grötpinnarna som mellanmål, frukost, efterrätt eller fika och variera med olika smaker. Se fler goda fikarecept för bebisar här och prova gärna våra andra recept på grötpinnar, alla kan göras helt äggfria genom att byta ut äggen mot andra livsmedel.
1 ägg motsvarar:
3 msk kikärtsspad
1 msk chiafrön eller linfrön + 3 msk vatten (låt stå och dra en stund tills vätskan absorberats)
1/2 banan
65 g äppelmos
Till grötpinnarna använder jag antingen egengjort, järnberikat vegetariskt grötpulver eller järnberikat grötpulver med paltbröd, men det går lika bra att använda köpt grötpulver från ex Semper.
Receptet passar barn/bebisar från 6 månader.
Ingredienser
Portioner: ca 1-2
1 msk grötpulver eller havregryn
1 ägg
2-3 msk dl vätska ex mjölk, havredryck eller nötmjölk
1-2 stora tsk plommonpuré
2 stora tsk päronpuré*
0,5 tsk kardemumma
Olja eller smör för att smörja formen
Gör så här
- Blanda vätskan, börja med 2 msk, och grötpulvret, låt gärna stå några minuter.
- Blanda ner fruktpurén och ägget. Är konsistensen för tjock ta lite mer vätska.
- Smörj en form med smör eller valfritt annat fett ex kokos.
- Mikra smeten på full effekt i 1 minut. Känn så kakan inte är kladdig.
- Vänta tills kakan har svalnat och skär sedan i lämpliga stavar.
Tips!
När lilla dottern inte är sugen på att bli matad med gröt, och jag inte vill slänga den, gör jag dessa pinnar istället som hon ofta gladeligen plockar med.
Vill du göra en större sats och spara så bara öka mängden ingredienser (men dessa är absolut godast när de är dagsfärska).
*Päronpuré gör du enkelt genom att mixa mogna päron. Jag varken kokar eller skalar dem men är noga med att använda ekologisk och väl rengjord frukt.
Nördfakta
Päron finns i en stor mängd och har olika söthet beroende på vilken sort du väljer. Jämfört med äpple innehåller päron ca dubbelt så mycket fibrer vilket är perfekt för att hålla magen igång. De innehåller även antioxidanter och Vitamin C som är bra för immunförsvaret.
Torkade plommon/katrinplommon är en klassiker mot förstoppad mage, både hos barn och vuxna. Säger man katrinplommon idag menar de flesta torkade plommon dock avsågs från början en specifik sort som var extra söt och bra att torka. Plommon innehåller både mycket kostfibrer och antioxidanter som är bra för tarmarna och kroppens immunförsvar. Frukten har även bra innehåll av Vitamin B och E samt kalium och magnesium vilket stabiliserar musklerna och kan minska kramper. Tänk på att sockerinnehållet är relativt högt och att överkonsumtion kan ge magknip så njut med måtta.
Havregryn stabiliserar ditt blodsocker och dess höga innehåll av Vitamin B och E stärker immunförsvaret. Grynen innehåller även mycket mineraler som järn, magnesium och zink och havren har ett högt protein- och fiberinnehåll som både mättar och håller magen igång.
Pumpafrön är supergoda och supernyttiga. De innehåller mycket järn, ca 15mg/100g frö vilket motsvarar hela 107,1% av DRI. Förutom järn innehåller fröet massa magnesium, zink vitamin E och folat. Pumpakärnor har en bra sammansättning av fett och ett högt proteininnehåll samt en härligt nötig smak.
Paltbröd innehåller mycket järn och protein vilket är superviktigt för ditt barns utveckling. En skiva bröd innehåller hela 3,5 mg järn som hjälper till att ge kroppen ett stabilt blodvärde och en bra syreupptagningsförmåga. Järnrik mat är inte bara extra viktigt för barn utan även för gravida och ammande kvinnor. Läs mer om järn och järnberikad barnmat.
Ägg är det perfekta livsmedlet för den som har bråttom i vardagen. Ägg innehåller massa vitaminer, nyttiga fetter, mineraler och näringsämnen. D-vitamin, selen, folat och vitamin B12 är några av alla de nyttiga ämnen ägget innehåller. Ägg mättar dessutom bra och som ex. äggröra är det enkelt för ett litet barn att själv plocka och utforska maten.