
Hemgjord nyponsoppa är perfekt för barn att ta med på kyliga utflykter under de kalla årstiderna. Soppan är lika god varm som kall och sötad med antingen hemgjord fruktpuré eller honung.
Jag gör gärna min nyponsoppa med mosade, söta äpplen, gärna svenska då jag tycker de har en djupare smak. Vill du ha en sötare smak så går det även bra att använda äppelmos.
Även aprikoser är ett bra sötningsmedel och bidrar även med både C-vitamin och järn vilket är viktigt för små barn att få i sig dagligen. Läs mer om barns järnbehov här. Öka eller minska mängden sötma efter smak och variera gärna utflyktsmaten med exempelvis egengjord blåbärssoppa.
Ingredienser
Antal portioner: Ca 5
2 dl nyponpuré
6 dl vatten
2 söta äpplen ex Saga, Rubinola
1 msk potatismjöl
0,5 dl vatten
Valfri extra sötning: 1-2 msk aprikospuré, honung (ej till barn under 1 år) eller socker.
Gör så här
- Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Mixa till ett mos.
- Koka upp nyponpuré, äppelmos och vatten.
- Blanda potatismjöl och vatten, red soppan med blandningen och koka till önskad konsistens.
- Blanda ev ner extra sötning.
- Servera soppan som den är eller med en klick grädde.
Tips!
Alla nypon går att äta, även om de smakar mer eller mindre, så plocka gärna egna och använd till nyponsoppa, nyponpuré eller torka och gör eget nyponpulver.
Blanda gärna i en tesked vaniljpulver i soppan för en lenare smak.
Nördfakta
Nypon innehåller extremt mycket C-vitamin vilket är perfekt för att stärka immunförsvaret och hjälpa kroppen ta upp järn lättare. Nypon innehåller även magnesium och kalium som är bra för kroppens muskelbalans. Vissa studier tyder på att nypon kan lindra besvär vid urinvägsinfektion, lindra kolik samt bidra till att göra lederna mjuka och smidiga. Plocka gärna egna nypon från de att de blivit röda i mitten av augusti fram till före första frosten på vintern.
Aprikoser är en söt och god frukt som ger en riktig vitaminboost. De innehåller massa vitamin A som är bra för synen och en mängd antioxidanter som vitamin E som skyddar kroppens celler. Aprikospuré är väldigt populärt hos småbarnsföräldrar då aprikos innehåller mycket järn som är livsviktigt för små barn. Purén är enkel att servera med morgongröten och perfekt som smakportion för bebisar som precis ska börja äta riktig mat.
Äpplen finns i en mängd varianter, färger och smaker. De är antingen söta eller syrliga men alla innehåller en bra mängd C-vitamin och fibrer, särskilt om du äter äpple med skal på. Frukten innehåller även en mängd antioxidanter som skyddar cellerna och forskning har visat att äpplen kan minska risken för både cancer och diabetes. För barn kan ett äpple hjälpa till vid ex. hård mage.