Mjölkfri egengjord välling

Hemmagjord välling

Välling är något typiskt nordiskt men har varit standard i många familjer länge. Egengjord välling är perfekt om bebisen är hungrig precis när den ska sova, kladdfritt, sockerfritt och enkelt att ge. 

Nedanstående recept på egengjord välling kan varieras och göras både mjölkproteinfri, glutenfri och vegansk. Jag har lagt till lite sötma i form av antingen aprikospuré eller rent vaniljpulver och det är även mysigt att krydda med lite kanel eller kardemumma för extra lyxigt mellanmål eller frukost. 

Detta recept passar barn/bebisar från 6 månader. 

Vill du ha något matigare prova att göra egen, järnberikad bebisgröt.

Ingredienser

Portioner: Ca 1 liter

6 dl havredryck eller mjölk
4 dl vatten
3 msk finmixade havregryn eller skrädmjöl
1 msk dinkelmjöl eller rågmjöl
2 msk fett ex rapsolja eller smör
2 msk aprikospuré eller 1 tsk rent vaniljpulver

Gör så här

  1. Vispa ner mjölet i ca 2 dl vätska så det blir klumpfritt.
  2. Koka upp resten av vätskan och häll sedan ner mjölblandningen, aprikospuré/vanilj och fett. 
  3. Låt svalna något och häll upp i en större flaska. Kan förvars i kyl ca 3-4 dagar. 
    Servera i nappflaska eller pipmugg. 

Tips!

Fruktpuréen eller vaniljen tillför en god sötma till den egna vällingen vilket kan underlätta för bebisen att acceptera den. Aprikos är även en bra källa till järn vilket växande små barn behöver mycket av, läs mer om bebisars järnbehov.

Blir vällingen för tjock spä ut den med vatten eller annan vätska. Tänk också på att olika flaskor har olika nappar med olika stora/antal hål vilket kan göra det svårare för barnet att suga i sig vällingen. 

Nördfakta

Aprikoser är en söt och god frukt som ger en riktig vitaminboost. De innehåller massa vitamin A som är bra för synen och en mängd antioxidanter som vitamin E som skyddar kroppens celler. Aprikospuré är väldigt populärt hos småbarnsföräldrar då aprikos innehåller mycket järn som är livsviktigt för små barn. Purén är enkel att servera med morgongröten och perfekt som smakportion för bebisar som precis ska börja äta riktig mat.

Dinkelmjöl, eller spelt, är en mjölsort gjord på både kli och grodd vilket gör att många nyttiga ämnen bevaras. Dinkel innehåller bland annat en bra andel folat, vitamin B, järn, magnesium och zink och jämfört med exempelvis vetemjöl har det en högre andel protein, fett och fibrer. Dinkel, som är ett gammalt sädesslag, innehåller även lägre mängd av den  glutentyp många glutenintoleranta är känsliga för. 

Havregryn stabiliserar ditt blodsocker och dess höga innehåll av Vitamin B och E stärker immunförsvaret. Grynen innehåller även mycket mineraler som järn, magnesium och zink och havren har ett högt protein- och fiberinnehåll som både mättar och håller magen igång.

Rapsolja är bra i barnmat och klämmisar som fettkälla, något små barn ofta behöver lite extra av. Oljan kan även ge en skjuts åt tröga magar och jämfört med ex. olivolja smakar den lite och innehåller Omega3 som är viktig för barnets utveckling.