
Superenkla, sockerfria kakor som passar alla barn och hungriga vuxna. Jag ”råkade” göra detta recept en gång när jag hade för mycket klämmismix och för lite klämmispåsar. Kakorna får en tunn yta och är mjuka inuti vilket gör att även små barn utan tänder kan njuta av dem.
Från 6 månader behöver små barn få i sig förhållandevis mycket järn och dessa kakor är en perfekt källa till det tack vare grötpulver och aprikos. Läs mer om barn järnbehov.
Detta recept passar barn/bebisar från 6 månader.
Ingredienser
Portioner: Ca 15-20 kakor
2 dl egengjort grötpulver (alt. 2 dl finmixade havregryn/havremjöl)
4 dl vätska ex mjölk, havre- eller mandelmjölk
150 g mango
1 dl aprikospuré
1 ägg
1 tsk bakpulver
4 msk kokos-eller mandelmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk kokosolja
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka upp grötpulver/havregryn med vätskan till en ganska fast gröt.
- Låt kokosoljan smälta ner i gröten.
- Mixa mangon fint och blanda ner i gröten tillsammans med aprikospuré, ägg, bakpulver, vaniljpulver och kokos/mandelmjöl.
- Smeten ska vara kladdig men inte rinnande.
- Klicka ut ca 15-20 kakor och grädda i ugn ca 15 minuter.
Tips!
Vill du ha en sötare smak på kakorna så tillsätt lite honung eller lönnsirap i smeten. Tänk bara på att honung ska inte ges till barn under 1 år, läs mer om livsmedel som inte ska ges till bebisar här. Du kan även toppa kakan med lite aprikospuré, kokosflingor eller sylt.
Kakorna kan sparas upp till 4 dagar i kylen eller frysas in för att tas fram vid behov. Se fler goda fikarecept för bebisar här.
Nördfakta
Aprikoser är en söt och god frukt som ger en riktig vitaminboost. De innehåller massa vitamin A som är bra för synen och en mängd antioxidanter som vitamin E som skyddar kroppens celler. Aprikospuré är väldigt populärt hos småbarnsföräldrar då aprikos innehåller mycket järn som är livsviktigt för små barn. Purén är enkel att servera med morgongröten och perfekt som smakportion för bebisar som precis ska börja äta riktig mat.
Mango är en härligt solgul frukt som är perfekt i smoothies. Frukten har en söt smak och innehåller bra med C-vitamin som hjälper till att stärka immunförsvaret. Mango innehåller även vitamin A som kan hjälpa till att bibehålla en god syn. Förutom vitaminer innehåller även mango en hel del fibrer som är bra för magen och ger en längre mättnadskänsla.
Kokosolja har en god smak och innehåller många essentiella fettsyror som kroppen behöver. Oljan smälter inte förrän vid ca 25 grader och hjälper därför till att ge en härligt krämig konsistens till exempelvis klämmisar och smoothies. Oljan är bra för kroppen, både in-och utvändigt, tack vare bl a kaprin- och laurinsyra som är både virus- och bakteriehämmande. Kokosolja är lika energirikt som ex rapsolja och innehåller i tillägg även järn och zink.
Mandelmjöl är helt glutenfritt och har en lite nötigare smak är vanligt mjöl. Gluten fungerar som bindmedel så när du använder mandelmjöl va beredd på att antingen öka mängden vätska eller minska mängden mjöl. Mandelmjöl har ett högt innehåll av proteiner och kostfibrer samt nyttiga fetter vilket gör det perfekt för att ersätta vanligt vetemjöl. Dessutom innehåller det massa mineraler som järn, magnesium, zink och kalium.
Havregryn stabiliserar ditt blodsocker och dess höga innehåll av Vitamin B och E stärker immunförsvaret. Grynen innehåller även mycket mineraler som järn, magnesium och zink och havren har ett högt protein- och fiberinnehåll som både mättar och håller magen igång.