
Jag och båda mina barn älskar våfflor, både matigare varianter och klassiska med mycket frukt, bär och grädde. Nedanstående recept på havrevåfflor med extra järn blir mjuka och lätta att tugga även för barn/bebisar som inte har fått tänder än.
Jag serverar våfflorna med olika bär eller fruktpuré istället för sylt och gärna en klick grädde eller fet yoghurt. Se fler goda fikarecept för bebisar.
Har du redan en burk egengjort grötpulver, exempelvis järnberikat grötpulver med paltbröd eller vegetariskt grötpulver med frön, är det perfekt att använda det istället för bara havremjöl.
Detta recept passar barn/bebisar från 6 månader.
Nyfiken på barntallriken? Den kommer från Pufz, noga testad i vårt Bäst-i-test barntallrikar och finns bland annat att köpa på Stor&Liten.
Ingredienser
Portioner: Ca 6 våfflor
3 dl havremjöl eller finmixade havregryn el. grötpulver
2 ägg
1 tsk bakpulver
3 dl valfri mjölk ex. ko- havre- el. mandelmjölk
50 g smält smör el. 0,5 dl rapsolja
1 msk mixade pumpakärnor el. 1 msk mixat palttunnbröd (Uteslut om du använder eget grötpulver)
Gör så här
- Blanda alla torra ingredienser.
- Blanda ner mjölk och ägg, vispa till en slät smet.
- Häll ner smör/olja. Låt gärna smeten svälla minst 5-10 minuter.
- Grädda i våffeljärn med lite smör eller olja.
- Servera med ex. aprikospuré, färska/frysta bär, grädde, fet yoghurt eller andra favorittillbehör.
Tips!
Låt inte våfflorna få för mycket färg om du ska servera dem till mindre barn, mjukare gräddning är lättare att äta.
Krydda gärna våfflorna med kanel, kardemumma eller äkta vaniljpulver för extra lyx. Det går även bra att slänga ner olika bär eller nötsmör i smeten.
Nördfakta
Havregryn stabiliserar ditt blodsocker och dess höga innehåll av Vitamin B och E stärker immunförsvaret. Grynen innehåller även mycket mineraler som järn, magnesium och zink och havren har ett högt protein- och fiberinnehåll som både mättar och håller magen igång.
Pumpafrön är supergoda och supernyttiga. De innehåller mycket järn, ca 15mg/100g frö vilket motsvarar hela 107,1% av DRI. Förutom järn innehåller fröet massa magnesium, zink vitamin E och folat. Pumpakärnor har en bra sammansättning av fett och ett högt proteininnehåll samt en härligt nötig smak.
Paltbröd innehåller mycket järn och protein vilket är superviktigt för ditt barns utveckling. En skiva bröd innehåller hela 3,5 mg järn som hjälper till att ge kroppen ett stabilt blodvärde och en bra syreupptagningsförmåga. Järnrik mat är inte bara extra viktigt för barn utan även för gravida och ammande kvinnor. Läs mer om järn och järnberikad barnmat här.
Rapsolja är en bra fettkälla och något små barn ofta behöver lite extra av. Oljan kan även ge en skjuts åt tröga magar och jämfört med ex. olivolja smakar den lite och innehåller Omega3 som är viktig för barnets utveckling.
Ägg är det perfekta livsmedlet för den som har bråttom i vardagen. Ägg innehåller massa vitaminer, nyttiga fetter, mineraler och näringsämnen. D-vitamin, selen, folat och vitamin B12 är några av alla de nyttiga ämnen ägget innehåller. Ägg mättar dessutom bra och som ex. äggröra är det enkelt för ett litet barn att själv plocka och utforska maten.